Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

04.03.2008

Način prenove slovenskega poklicnega izobraževanja navdušil generalne direktorje

»Na srečanju smo udeležencem predstavili slovensko prenovo poklicnega izobraževanje in usposabljanja, njene dosežke in izzive ter navdušili udeležence,« je povedala mag. Slava Pevec Grm, predsedujoča srečanju generalnih direktorjev za poklicno izobraževanje in usposabljanje, ki je potekalo 3. in 4. marca na Brdu pri Kranju. Poudarila je, da smo pri slovenski reformi največ pozornosti namenili »krepitvi socialnega partnerstva, povezovanju šole in izobraževanja ter kurikularni prenovi, s katero želimo izboljšati kompetence dijakov«. Po mnenju udeležencev je Slovenija veliko dosegla, slovenski razvoj in model poklicnega izobraževanja pa sta lahko za druge države zgled dobre prakse.

Srečanja, ki se ga poleg generalnih direktorjev držav članic udeležujejo tudi predstavniki Evropske komisije, pridruženih članic, držav Zahodnega Balkana in socialnih partnerjev, je namenjeno predvsem izmenjavi izkušenj in medsebojnemu učenju. Tako so udeleženci razpravljali tudi o globalizaciji ter izzivih za poklicno in strokovno izobraževanje. Zgled dobre prakse sta predstavila Gospodarska zbornica Slovenije in podjetje Krka. Predsedujoča pa je poudarila: »Naš cilj je usposobiti mlade, da bodo zmožni inovativnega in ustvarjalnega spoprijemanja s kompleksnimi zahtevami na delovnem mestu in v svojem življenju.«

Evropska komisija je na srečanju predstavila razvoj skupnega orodja, predvsem evropsko ogrodje kvalifikacij za vseživljenjsko učenje, priporočilo o kreditnem sistemu v poklicnem izobraževanju in evropski okvir za kakovost, na katerih bodo mladi lahko gradili svojo učno pot in kvalifikacije čez meje svoje domovine. Predstavniki Evropskega centra za razvoj poklicnega izobraževanja so na srečanju predstavili tudi zelo dobro študijo o novih pogledih na potrebe po novih spretnostih v Evropi.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 04.03.2008