Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

04.03.2008

Minister Mate na obisku v Albaniji ob napovedi začetka dialoga o vizumski liberalizaciji – Napoved dogodka

Dragutin Mate, predsednik Sveta EU za področje notranjih zadev in slovenski notranji minister, se bo pridružil podpredsedniku Evropske komisije in evropskemu komisarju za pravosodje, svobodo in varnost Francu Frattiniju, ki bo 7. 3. 2008 na obisku v Tirani napovedal začetek dialoga o vizumski liberalizaciji z Republiko Albanijo.

Svet EU je novembra 2006 Evropsko komisijo pooblastil za začetek pogajanj na področju vizumskih olajšav z Albanijo, ki so bila zaključena aprila 2007, septembra pa je bil podpisan sporazum. Za vse države Zahodnega Balkana, vključno z Albanijo, je Sporazum o vizumskih olajšavah začel veljati z letošnjim letom. Ta tudi predvideva možnost začetka dialoga o pogojih za ukinitev vizumskega režima, ki ga Evropska komisija lahko začne na lastno pobudo. Podpredsednik Evropske komisije Franco Frattini je že napovedal začetek dialoga o vizumski liberalizaciji za Srbijo, Nekdanjo jugoslovansko republiko Makedonijo in Črno goro.

Slovenija podpira začetek dialoga z državami Zahodnega Balkana, saj bo ta možnost prispevala k hitrejšemu približevanju držav Zahodnega Balkana EU, kar je ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.03.2008