Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

05.03.2008

Trojka EU s Kanado predvsem o Zahodnem Balkanu in položaju v Afganistanu

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, je v Bruslju vodil srečanje med trojko Evropske unije in Kanado na ravni zunanjih ministrov. Delegacijo Evropske unije so sestavljali komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner in predstavnik sekretariata Sveta EU Robert Cooper. Delegacijo Kanade je vodil minister za zunanje zadeve Maxime Bernier.

Minister Rupel je dejal, da je bilo srečanje namenjeno naslednjim temam: Kosovu in položaju na Zahodnem Balkanu, v Afganistanu in Pakistanu in bližnjevzhodnem mirovnem procesu.

Minister Rupel je glede položaja na Zahodnem Balkanu dejal, da je stabilnost temeljnega pomena za varnost in napredek celotne regije. V letu 2008 bo kar nekaj pomembnih mejnikov: pregled solunske agende, predvidena sklenitev stabilizacijsko pridružitvenih sporazumov z državami regije in krepitev regionalnega sodelovanja. Glede Kosova je bilo v zadnjih tednih doseženih kar nekaj pomembnih odločitev. Evropski svet je že na decembrskem zasedanju sprejel zavezo za okrepljeno vlogo pri graditvi stabilnosti in prispevek k mednarodni prisotnosti na Kosovu. Zaključene so bile tudi priprave za okrepljeno prisotnost EU na Kosovu — sprejeti so bili pravni temelji za napotitev civilne misije EU na Kosovo. EU bo sodelovala z OZN, KFOR in OVSE in drugimi akterji v regiji, ki sodelujejo pri ohranjanju stabilnosti v regiji.

Evropska komisija je tudi danes objavila poročilo o Zahodnem Balkanu. Namen novih pobud in krepitev že obstoječih je spodbuditi politični in gospodarski razvoj držav v regiji in tako pospešiti njihovo evropsko perspektivo.

Minister Rupel se je zunanjemu ministru Maximu Bernieru zahvalil za prispevek Kanade pri vzpostavljanju miru in graditvi stabilnosti v Afganistanu in s tem tudi pri stabilizaciji celotne regije. Kanadske vojaške enote, ki predstavljajo največji kontingent ISAF v Afganistanu, so navzoče v provinci Kandahar. Kanada je tudi pomemben partner pri razvojnem sodelovanju v državi.

V razpravi o bližnjevzhodnem mirovnem procesu je minister Rupel poudaril, da Evropska unija pozorno spremlja razvoj dogodkov v zadnjem tednu v regiji, ki so nesprejemljivi in lahko ogrozijo potek procesa iz Annapolisa. Prednostna analoga je prekinitev nasilja in poziv vsem stranem, naj sedejo za pogajalsko mizo. 

Pogovor trojke EU s Kanado je potekal tudi o političnem položaju v Latinski Ameriki, s poudarkom na  razmerah na Kubi, v Kolumbiji in Ekvadorju.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 07.03.2008