Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

06.03.2008

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose in slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel vodil srečanje trojke EU z ZDA

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose in minister za zunanje zadeve RS dr. Dimitrij Rupel je v Bruslju vodil srečanje trojke EU z Združenimi državami Amerike, ki so se je z evropske strani udeležili še komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner ter visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko EU Javier Solana. Na ameriški strani se je srečanja udeležila ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice. Glavne teme pogovorov so bile poleg Zahodnega Balkana, prihajajočega vrha EU-ZDA in brez viznega programa za države Evropske unije z ZDA še Rusija, Afganistan in Pakistan, Iran, izraelsko - palestinski odnosi in afriška krizna žarišča.

Na srečanju trojke EU z ZDA so posebno pozornost namenili razmeram na Zahodnem Balkanu, še posebej Kosovu. EU bo tesno sodelovala z OZN, KFOR, OVSE in ostalimi mednarodnimi organizacijami, ki zagotavljajo stabilnosti v regiji.

Kot je dejal minister dr. Rupel so pozornost namenili tudi pripravam na vrh EU - ZDA, ki bo potekal v Sloveniji v mesecu juniju. Ob tem je minister dr. Rupel poudaril, da bo vrh moral pokazati enotnost čezatlantskega sodelovanja in poslati močno sporočilo o pomenu naših odnosov in o delitvi odgovornosti glede reševanja izzivov v svetu. Minister dr. Rupel je izpostavil tudi nekaj prednostnih tem vrha v Sloveniji, in sicer regionalna vprašanja (Zahodni Balkan, bližnjevzhodni mirovni proces), gospodarsko sodelovanje in klimatske spremembe ter energetska vprašanja.

Pomembna tema srečanja je bil tudi brez vizni program (t. i. Visa Waiver Programme) za države članice Evropske unije. Minister dr. Rupel je izpostavil namero, da vse članice EU sodelujejo v tem programu in zagotovilo ZDA po sodelovanju, seveda pa je tudi utemeljena zaskrbljenosti ZDA glede zagotavljanja varnosti. "Upamo na pozitiven odziv ZDA," je poudaril minister dr. Rupel in dodal, da bo sicer o tem podrobneje govora na ministrski trojki EU in ZDA na področju pravosodja in notranjih zadev, ki bo potekala 13. marca v Sloveniji.

Cilj EU je, da vse države članice sodelujejo v programu "visa waiver", je poudaril minister dr. Rupel. "Vsi evropski državljani želijo potovati v ZDA brez omejitev, to je v skupnem interesu vseh, radi bi, da bi bil "visa waiver" program dostopen vsem, upoštevajoč evropsko zakonodajo in obstoječe dvostranske sporazume," je minister dr. Rupel pojasnil stališče Evropske unije.

Tako "imamo nekaj zadržkov glede memorandumov, ki jih ZDA želijo skleniti s posameznimi državami EU, saj imamo skupno evropsko vizumsko politiko", je v zaključku pojasnil minister dr. Rupel in dodal, da je EU včeraj sprejela dogovorjen (agreed) pristop glede tega vprašanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 07.03.2008