Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

07.03.2008

Napoved: Sestanek odbora glavnih inšpektorjev za delo – SLIC (Brdo pri Kranju, 10.–11. 3. 2008)

Inšpektorat RS za delo med predsedovanjem Republike Slovenije Svetu EU organizira sestanek Odbora glavnih inšpektorjev za delo, ki bo namenjen staranju delovne sile. Plenarno zasedanje bo potekalo 10. in 11. marca 2008 v Kongresnem centru Brdo.

Staranje prebivalstva je proces, s katerim se srečujejo vse evropske države in tudi Slovenija pri tem ni izjema. V izrazitejši obliki se je pojavilo v dvajsetem stoletju. Prebivalstvo Slovenije se po svojih demografskih značilnostih ne razlikuje od prebivalstva drugih razvitih držav EU. Skrb pa vzbuja zmanjševanje rodnosti, kar bo vodilo do še intenzivnejšega procesa staranja prebivalstva.

Medtem ko se je v obdobju od 1995 do 2004 število delavcev v EU v starostni skupini 55–64 let povečalo za 16 %, se je v istem obdobju število delavcev v starostni skupini 15–24 let povečalo le za 2 %. Bistvena razlika v demografski strukturi zaposlenih med Slovenijo in EU je, da v Sloveniji delavci v starostni skupini 15–24 let predstavljajo 6,1 % vse delovne sile, v EU pa 11 %.

Dodatna pozornost bo na sestanku namenjena oceni tveganja oz. načinu, kako naj ta opredeljuje pojav staranja delovne sile. Ocena tveganja je pomemben dokument, v katerem delodajalec opredeli tveganja na delovnem mestu, natančno določi ukrepe, pa tudi roke za odpravo tveganj. Raziskava Inšpektorata Republike Slovenije za delo, ki bo predstavljena na sestanku, je pokazala, da velika večina slovenskih delodajalcev že čuti problematiko staranja. Spodbudno je, da jih večina meni, da so na tem področju potrebne spremembe kulturnih navad vseh zaposlenih. Svoje izkušnje na tem področju bodo predstavili strokovnjaki iz Slovenije ter nekaterih drugih držav članic EU – Avstrije, Finske in Nemčije. Predstavljena bodo tudi stališča Evropske agencije za varnost in zdravje iz Bilbaa ter Dublinske fundacije. Menimo, da bo obravnava te problematike pripomogla, da bodo delodajalci v EU skušali enotno zagotavljati večjo varnost in zdravje pri delu starejše delovne sile.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 07.03.2008