Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

07.03.2008

Minister Mate v Albaniji ob začetku dialoga o vizumski liberalizaciji

Dragutin Mate, predsednik Sveta EU za področje notranjih zadev in slovenski notranji minister, je danes, 7. marca,  v Tirani, kjer se je ob začetku dialoga o vizumski liberalizaciji z Republiko Albanijo pridružil podpredsedniku Evropske komisije in evropskemu komisarju za pravosodje, svobodo in varnost Francu Frattiniju.

Svet EU je novembra 2006 Evropsko komisijo pooblastil za začetek pogajanj na področju vizumskih olajšav z Albanijo, ki so bila zaključena aprila 2007, septembra pa je bil o tem podpisan sporazum. Za vse države Zahodnega Balkana, vključno z Albanijo, je Sporazum o vizumskih olajšavah začel veljati z letošnjim letom. Sporazum tudi predvideva, da se dialog o pogojih za ukinitev vizumskega režima lahko začne, kar Evropska komisija lahko stori na lastno pobudo. Podpredsednik Evropske komisije Franco Frattini je že napovedal začetek dialoga o vizumski liberalizaciji za Srbijo, nekdanjo jugoslovansko republiko Makedonijo in Črno goro.

Kot je ob tej priložnosti povedal minister Mate , Slovenija podpira začetek dialoga z državami Zahodnega Balkana, saj bo ta možnost prispevala k hitrejšemu približevanju držav Zahodnega Balkana EU, kar je ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU." Izrazil je tudi pričakovanje, da bo današnji dogodek še utrdil medsebojno zaupanje Albanije in EU, obenem pa je to jasno znamenje Albaniji, je dejal minister Mate, da je v procesu približevanja evropskim integracijam na pravi poti.

Istega dne je minister Mate obiskal slovenske policiste, ki delujejo v policijski misiji UNMIK na Kosovu, in se jim zahvalil za njihovo delo v misiji. Srečal se je tudi z namestnikom  posebnega predstavnika generalnega sekretarja Združenih narodov na Kosovu Lawrenceom Rossinijem, s katerim sta izmenjala poglede na delovanje policijske misije. Z notranjim ministrom Republike Kosovo Zenunom Pajazitijem pa sta se na kratkem sestanku pogovarjala o vzpostavitvi stikov in ocenila možnosti za sodelovanje med slovensko policijo in policijskimi silami na Kosovu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.03.2008