Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

07.03.2008

Slovenski strokovnjaki bodo nadzirali pripravljenost Švice na vstop v schengensko območje

Slovenski strokovnjaki iz policije in ministrstva za zunanje zadeve ter informacijska pooblaščenka bodo vodili komisijo strokovnjakov iz držav članic EU in Evropskega gospodarskega prostora, ki bo ocenila pripravljenost Švice na vstop v schengenski prostor. Kot je znano, je 1. marca 2008 začel veljati Sporazum med Evropsko unijo, Evropsko skupnostjo in Švicarsko konfederacijo o pridružitvi Švicarske konfederacije k izvajanju, uporabi in razvoju schengenskega pravnega reda v imenu Evropske skupnosti. S tem so izpolnjeni pravnoformalni pogoji, da se Švica pridruži državam članicam schengenska prostora. Ker Švica ni članica EU in tako schengenski standardi zanjo niso obvezni, je interes Švice za vključitev v območje schengenskih držav toliko večji dokaz o pomembnosti širitve schengenska prostora v Evropi.

Tako kot vse države kandidatke, ki se želijo pridružiti schengenskemu prostoru, mora tudi Švica najprej uspešno prestati tako imenovane schengenske evalvacije. Švica je izrazila pripravljenost, da se ocenjevanje začne 1. marca 2008, torej v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. Slovenija bo tako v prvi polovici letošnjega leta nadzorovala izvajanje postopkov evalvacije. Priprave so se že začele, evalvacijski proces pa bo, če bo Švica izpolnjevala vse pogoje, zaključen predvidoma konec leta 2008.

Strokovnjaki bodo pod slovenskim vodstvom ocenjevali ureditev policijskega sodelovanja ter izvajanje viznega režima in varstva podatkov skladno s schengenskimi standardi.

Po zaključenem ocenjevanju vseh področij bodo v pristojni delovni skupini Sveta EU pripravili skupno poročilo, v katerega bodo vključili predloge za vsako ocenjevano področje, napotke o potrebni izboljšavi in mnenje o skladnosti s schengenskimi standardi. Strnjeno poročilo bo obravnaval Svet Evropske unije, ki bo sprejel sklepne ugotovitve o schengenskem ocenjevanju, odločitev o uporabi schengenskega informacijskega sistema in odločitev o času odprave mejnih kontrol.

Vodenje evalvacijskega procesa v času slovenskega predsedovanja je veliko priznanje Sloveniji, ki se tako ne kaže le kot uspešna, temveč tudi kot aktivna članica EU, ki s svojimi strokovnjaki sodeluje pri razvoju in krepitvi območja svobode, varnosti in pravice.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 07.03.2008