Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

10.03.2008

Zahodni Balkan in Bližnji vzhod v ospredju razprave Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose

Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose, ki mu predseduje slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je danes obravnaval številne mednarodne teme. O nekaterih vprašanjih so sprejeli sklepe, sicer pa je bila ta razprava priprava na četrtkovo in petkovo zasedanje Evropskega sveta.

Ena pomembnih tem zasedanja Sveta je bila seveda Zahodni Balkan. Razprava se je začela z izmenjavo mnenj o zadnjem dogajanju na Kosovu in v Srbiji. Glede Kosova je minister Rupel ugotovil, da ni bilo hujših izbruhov nasilja, kar je seveda pomembno; ponekod je stanje boljše od predvidenega, drugje je proces počasnejši, kar je bilo pričakovano. Vsekakor EU želi, da UNMIK med tranzicijo zagotovi zaščito na meji med Kosovom in Srbijo.

Srbija po besedah dr. Rupla preživlja razburkano obdobje. Glede sedanjega stanja in napovedi predčasnih volitev pa je dejal, da je treba ohraniti proevropsko usmerjenost Srbije in da je ponudba Evropske unije za podpis političnega sporazuma še vedno v veljavi. »EU si vsekakor želi, da bi se Srbija odločila za evropsko perspektivo,« je poudaril minister.

Minister Rupel je podprl namen Evropske komisije, da oživi dialog z Bosno in Hercegovino. Svet ministrov je ugotovil napredek glede stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma in pozval vlado BiH, naj čim prej izpolni pogoje Komisije. Pozdravil je tudi prehod pristojnosti za regionalno sodelovanje s Pakta stabilnosti na Regionalni svet za sodelovanje, kar se je zgodilo 27. februarja v Sofiji. Odslej skrb za regionalno sodelovanje prevzema regija sama in dr. Rupel je menil, da je to pomembna naloga za Zahodni Balkan. Ob tej priložnosti se je zahvalil dr. Erhardu Busku za dolgoletno delo v vodstvu Pakta stabilnosti.

Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose je namenil veliko pozornost tudi stanju na Bližnjem vzhodu. Evropska unija je zaskrbljena zaradi stopnjevanja napetosti. Obsodila je raketiranje Hamasa iz Gaze ter izraelski napad na Gazo in atentat na šolo v Jeruzalemu, ki sta zahtevala veliko žrtev. Zadnja odločitev Izraela, da začne graditi novo stanovanjsko naselje v palestinskem delu Jeruzalema, je dodatna ovira za napredovanje mirovnega procesa, ki se je začel v Annapolisu.

V zvezi z Zimbabvejem je predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose opozoril na zaskrbljenost zaradi humanitarnega, političnega in gospodarskega stanja v državi. EU je zaskrbljena tudi zato, ker je ta afriška država pred volitvami 29. marca dejansko zaprla vrata mednarodnim opazovalcem; odtod ponovni poziv, naj volitve potekajo po demokratičnih pravilih.

Med temami današnje razprave je bilo tudi stanje v Iranu. Ministri so ocenili novo poročilo mednarodne organizacije za jedrsko energijo IAEA, iz katerega je razvidno, da problemi v zvezi z vojaškim programom niso rešeni. Predsednik Sveta dr. Rupel je opozoril, da je nedavno sprejeta resolucija 1803 Varnostnega sveta Združenih narodov jasno znamenje enotnosti in odločnosti mednarodne skupnosti, da ne bo dopustila iranskega kljubovanja zahtevam Varnostnega sveta.

Svet ministrov EU za splošne zadeve in zunanje odnose je razpravljal tudi o Gruziji. Minister Rupel je ugotovil, da so bile 5. januarja potekajoče predsedniške volitve skladne z večino zavez in standardov OVSE in Sveta Evrope za demokratične volitve; mednarodna ocena je kritična, vendar je pomembno, da so Gruzinci tokrat zares lahko izbirali predsednika. Zdaj so pomembne priprave na bližnje parlamentarne volitve in EU bo seveda spremljala dogajanje. Obstaja tudi zaskrbljenost EU zaradi napovedi nekaterih držav v zvezi s priznanjem Abhazije. Dr. Rupel je poudaril, da je kakršna koli primerjava stanja v nekaterih regijah Gruzije s Kosovom nesprejemljiva, ker je Kosovo problem sui generis.

Sicer pa je svet ministrov brez razprave sprejel tudi sklepe o Afganistanu in Pakistanu. V zvezi z Afganistanom so v njih poudarili prizadevanje EU za utrjevanje državnih institucij ter spoštovanje pravne države in človekovih pravic, potrdili pa tudi ustrezno zavzetost EU pri tem. Glede Pakistana pa so menili, da so bile volitve kljub nekaterim težavam kompetitivne. EU vsekakor podpira Pakistan pri gradnji uspešne družbe, ki bo temeljila na demokraciji, človekovih pravicah in pravni državi, prav tako pa njegov gospodarski razvoj.

Na zasedanju Sveta so izmenjali tudi mnenja o možnosti brezvizumskega potovanja v ZDA za državljane vseh držav EU. O tem bodo tekli pogovori v prihodnjih dneh in to bo tudi tema prihodnjega srečanja trojke EU z ZDA na ravni notranjih ministrov.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 14.03.2008