Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

07.03.2008

Marčno zasedanje Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose (GAERC) bo osredotočeno na priprave za Evropski svet

Zasedanje Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose bo 10. marca 2008, vodil pa ga bo predsednik Sveta in slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel. Glavna tema dnevnega reda za splošne zadeve bodo sklepi, namenjeni zasedanju Evropskega sveta konec tedna. V delu srečanja, ki bo namenjen zunanjim odnosom, bodo ministri razpravljali o položaju na Zahodnem Balkanu, Bližnjem vzhodu, v Iranu, Zimbabveju in Gruziji.

Zasedanje Sveta se bo začelo z razpravo o stanju pogajanj Svetovne trgovinske organizacije o razvojnem programu iz Dohe pred morebitnimi ministrskimi razgovori STO v Ženevi. O tem bo govor tudi dan pred tem (v nedeljo) na neformalnem srečanju trgovinskih ministrov v Bruslju. Svet naj bi sprejel sklepe in ponovil stališče do izjemnega pomena, ki ga EU ves čas po letu 2001 pripisuje pogajanjem o razvojnem programu iz Dohe. Ministri naj bi poudarili tudi pomen izčrpnih, velikopoteznih in usklajenih dosežkov ter od partnerjev STO zahtevali, da pomembno prispevajo k pogajanjem v skladu z doseženo ravnjo razvoja.

Srečanje se bo nadaljevalo s sejo o splošnih zadevah, ki bo namenjena pripravam za spomladansko zasedanje Evropskega sveta 13. in 14. marca v Bruslju. Svet bo pregledal osnutke sklepov, ki jih je pripravilo predsedstvo. Glavne teme dnevnega reda Evropskega sveta so začetek novega triletnega cikla lizbonske strategije EU za rast in delovna mesta (za obdobje 2008–2010), priprava celovite politike o podnebnih spremembah in energetiki ter stabilnost finančnih trgov.

Nov cikel lizbonske strategije je usmerjen k izvajanju in doseganju ciljev reform v skladu s prednostnimi nalogami, dogovorjenimi na Evropskem svetu spomladi 2006. Pri podnebni in energetski politiki bo razprava osredotočena na krepitev zavezanosti uresničevanju velikopoteznih ciljev, določenih prejšnje leto. Kar se tiče stanja na finančnih trgih, ki je po pretresih lansko poletje še vedno nestabilno, bo poudarek na potrebi po večji preglednosti.

Seja o zunanjih odnosih bo osredotočena na Bližnji vzhod, zlasti glede na najnovejše dogajanje na območju Gaze in v Jeruzalemu. Ministri bodo ocenili tudi položaj v Zimbabveju pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami, ki so napovedane za 29. marec, prav tako pa bodo razpravljali o položaju v Gruziji po januarskih predsedniških volitvah in pred majskimi parlamentarnimi volitvami.

Med kosilom bodo ministri govorili o položaju na Zahodnem Balkanu z vidika dogajanj po njihovem zadnjem srečanju 18. februarja. Svet naj bi sprejel tudi sklepe s poudarkom na Bosni in Hercegovini in regionalnem sodelovanju. Druga točka razgovorov pri kosilu bo Iran. Ministri bodo razpravljali o jedrskem vprašanju na podlagi najnovejšega poročila Mednarodne agencije za atomsko energijo in tretje resolucije, ki jo je 3. marca sprejel Varnostni svet Združenih narodov.

Ob robu marčnega zasedanja GAERC bo 10. marca potekalo srečanje med Evropsko unijo in Svetom Evrope ter Pridružitvenim svetom in Alžirijo, 11. marca pa bo srečanje trojke EU-Albanija ter Sveta za sodelovanje in Ukrajino.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 08.03.2008