Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

10.03.2008

Pogajanja o razvojni agendi iz Dohe (DDA) glavna tema neformalnega srečanja ministrov za trgovino

Sinoči je minister za gospodarstvo Republike Slovenije mag. Andrej Vizjak predsedoval neformalnemu srečanju ministrov za trgovino držav članic EU. Razprava na neformalni večerji je bila osredotočena predvsem na pogajanja o Razvojni agendi iz Dohe (DDA).

Minister Vizjak je poudaril, da je treba pogajanja pospešiti, saj je t. i. okno priložnost pred resno časovno omejitvijo. Poudaril je, da bi »preboj v trgovinskih pogajanjih vlil novo zaupanje v svetovno gospodarstvo, ki ga pretresajo finančni nemiri in naraščajoči okoljevarstveni problemi, ter prinesel nove usmeritve in spodbudo za njihovo reševanje«.

Nova besedila, ki so bila za kmetijstvo, industrijske proizvode in storitve predložena februarja, niso zadovoljiva, zato je bila včerajšnja razprava nujno potrebna. Svet za splošne zadeve in zunanje odnose je danes v Bruslju sprejel tudi sklepe o tej temi in s tem potrdil, kako pomembno je doseči vsestranski, ambiciozen in uravnotežen izid na vseh področjih DDA. Svet se je spet zavezal, da si bo prizadeval za pozitiven rezultat v pogajanjih, ki bo skladen s cilji EU in potrebami ter interesi držav v razvoju.

Po besedah francoskega veleposlanika v Bruslju Pierra Sallala je slovensko predsedstvo s sprejetjem sklepov Sveta doseglo velik uspeh. Po letu 2005 so to namreč prvi sklepi, sprejeti v zvezi s Svetovno trgovinsko organizacijo.

V okviru neformalnega srečanja ministrov za trgovino je potekala tudi razprava o trgovini in energiji.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 10.03.2008