Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

11.03.2008

Srečanje trojke EU-Albanija ob robu zasedanja Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose (GAERC)

Ob robu zasedanja Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose so se sestali predstavniki EU in Albanije. Trojka EU-Albanija se je osredotočila na medsebojne odnose glede na stabilizacijsko-pridružitveni proces in regionalno sodelovanje. Razpravljala je tudi o političnem dogajanju na Zahodnem Balkanu in o trenutnih razmerah v Albaniji.

Srečanju je predsedoval generalni sekretar EU in visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana. Slovensko predsedstvo Svetu EU je zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Matjaž Šinkovec, Albanijo pa zunanji minister Lulzim Basha. Srečanja so se udeležili predstavniki Evropske komisije in prihodnjega francoskega predsedstva Svetu EU.

Državni sekretar Šinkovec je, skladno s solunsko deklaracijo, poudaril posebno zavzemanje slovenskega predsedstva EU za evropsko perspektivo vseh držav Zahodnega Balkana. »Velik pomen pripisujemo političnemu in gospodarskemu razvoju v Albaniji, pa tudi v vseh drugih državah te regije,« je dejal, prepričan, da le konkretni razvojni dosežki lahko predsedstvu in celotni EU omogočijo z Albanijo napredovati po poti uresničevanja skupne prihodnosti.

Med področji, na katerih lahko Albanija znatno napreduje, je državni sekretar Šinkovec navedel volilno reformo, krepitev pravne države in reformo sodstva. Pozdravil je zavzemanje albanske vlade za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter njeno prizadevanje za ublažitev življenjskih razmer povprečnih državljanov z reševanjem pomembnega vprašanja dnevnega pomanjkanja energije.

Udeleženci današnjega srečanja trojke so razpravljali tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu in političnem dogajanju po razglasitvi neodvisnosti Kosova. Poudarili so, da je za regijo bistveno regionalno sodelovanje, ki bo pospeševalo razvoj demokracije in gospodarstva. Novoustanovljeni Svet za regionalno sodelovanje, naslednik Pakta za stabilnost, je pri tem lahko pomembno orodje. Predstavniki EU so Albanijo spodbujali, naj dejavno pristopi k temu svetu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.03.2008