Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

11.03.2008

Minister Rupel vodil svet za sodelovanje z Ukrajino

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je danes v Bruslju vodil svet EU za sodelovanje z Ukrajino. Ukrajinsko delegacijo je vodila predsednica vlade Julija Timošenko. Govorili so o sodelovanju med Evropsko unijo in Ukrajino ter izmenjali mnenja o nujnih političnih vprašanjih.

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose je pozdravil napredek, ki ga je Ukrajina dosegla pri uveljavljanju pluralistične demokracije. Poudaril je pomen tranzicijskega procesa, ki naj temelji na načelih pravne države in spoštovanju človekovih pravic ter druge dejavnike, kakor so pregledni politični in gospodarski postopki ter medijska svoboda. Minister Rupel je opozoril, da je treba vzpostavljati ustrezen ustavni sistem z neodvisnim ustavnim sodiščem, pri čemer je poudaril koristno pomoč beneške komisije. Posebej je opozoril na pomen boja proti korupciji in zagotavljanje neodvisnosti, nepristranskosti in učinkovitosti sodstva ter ob tem izrazil zaskrbljenost zaradi dogajanj, ki jih podžigata rasizem in antisemitizem.

Minister Rupel je Ukrajino spodbudil k reformam, ki bodo omogočile ratifikacijo rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča, pozval pa jo je tudi k ratifikaciji konvencije Sveta Evrope o varstvu osebnih podatkov. Sicer pa so na srečanju obravnavali tudi nekatera specifična vprašanja, med temi energetiko, jedrsko varnost, prevoze, okolje, zdravje in pravosodje, svobodo ter varnost.  Razpravljali so tudi o pogajanjih o novem razširjenem sporazumu med EU in Ukrajino, o katerem so na zasedanju govorili zlasti predstavniki sekretariata in Komisije.

V delu razprave, ki je bila namenjena splošnim političnem vprašanjem, se je minister Rupel obširno posvetil oceni stanja na Kosovu in razložil stališča Evropskega sveta do tega vprašanja, ocenil pa je tudi nedavne predsedniške volitve v Rusiji in obete za razvoj sodelovanja med EU in Rusijo.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 13.03.2008