Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

07.03.2008

Trojka ministrov za pravosodje in notranje zadeve EU-ZDA – napoved dogodka

Predsednika Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve, slovenski pravosodni minister dr. Lovro Šturm in slovenski notranji minister Dragutin Mate,  bosta 13. 3. 2008 na Brdu pri Kranju vodila srečanje trojke ministrov za pravosodje in notranje zadeve EU s predstavniki Združenih držav Amerike.

Na področju pravosodja bo dr. Lovro Šturm predstavil napredek, dosežen pri ratifikaciji sporazumov o medsebojni pravni pomoči in izročitvi, ki sta bila podpisana 25. junija 2003 v Washingtonu. Sporazuma doslej še niso ratificirale vse države članice EU. V interesu tako Združenih držav Amerike kot Evropske unije je čimprejšnja ratifikacija sporazuma, zato je pričakovati pospešeno nadaljevanje ratifikacijskega procesa v državah članicah.

Udeleženci bodo razpravljali o spremembah vizumske zakonodaje v ZDA, ki bo ukinila vizumski režim za nekatere države članice, katerih državljani potrebujejo vizume, in uvedla elektronski sistem izdaje avtorizacij za vstop državljanov EU v ZDA. Svet notranjih ministrov EU se je na februarskem zasedanju seznanil s predlogom predsedstva, da bi v pogajanjih z ZDA nastopili na podlagi skupnih smernic glede uvedbe omenjenega sistema. Na podlagi opravljene analize pristojnosti na tem področju je Komisija že začela pripravljati mandat za začetek pogajanj z ZDA. Predstavniki EU bodo predstavili tudi zadnje dosežke in načrte globalnega pristopa k migracijam.

EU se na območju Zahodnega Balkana zavzema za mir, stabilnost in blaginjo, pri čemer je njen končni cilj vključitev držav Zahodnega Balkana v članstvo. Prizadeva si za sodelovanje med policijami Zahodnega Balkana v boju zoper kriminal, prav tako pa želi na Zahodni Balkan prenesti varnostne standarde EU s projektom Ocena ogroženosti jugovzhodne Evrope zaradi organiziranega kriminala  (SEE OCTA), pri katerem želijo sodelovati tudi ZDA. Razprava bo tekla tudi o prihodnosti centra SECI, ki deluje na področju policijskega in carinskega sodelovanja v jugovzhodni regiji Evrope, in o vizumski liberalizaciji na Zahodnem Balkanu.

Udeleženci bodo razpravljali še o izmenjavi dobrih praks in informacij na področju terorizma, saj ta ostaja eden od prednostnih varnostnih izzivov EU. Le pravočasno prepoznano in preprečeno dejanje pomeni učinkovito ukrepanje zoper teroristične grožnje. Udeleženci bodo razpravljali tudi o ukrepih, kako zmanjšati možnosti tveganja širjenja kemičnih, bioloških, radioloških in jedrskih  snovi. EU je pripravila zeleno knjigo o pripravljenosti na biološke grožnje, s katero želi na evropski ravni spodbuditi razpravo in sprožiti proces posvetovanja o načinih zmanjševanja bioloških tveganj ter krepitvi pripravljenosti in odziva nanje.

Predstavniki Francije bodo ob zaključku srečanja predstavili prednostne naloge predsedovanja Svetu EU, ki se začne 1. julija 2008.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 08.03.2008