Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

12.03.2008

Predsedstvo seznanilo Evropski parlament s pripravami na Evropski svet

"Spomladanski Evropski svet bo posvečen uresničevanju zavez. Predsedstvo bi želelo pospešiti delo pri spreminjanju Evrope v najbolj konkurenčno gospodarstvo." S temi besedami je na današnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič povzel predstavitev glavnih tem Evropskega sveta, ki se začenja jutri. V skladu s tradicijo spomladanskih vrhov bo zasedanje posvečeno ekonomskim vprašanjem. Voditelji držav in vlad članic Evropske unije bodo tako govorili o lizbonski strategiji, podnebnih spremembah in energiji ter finančni stabilnosti. Državni sekretar Janez Lenarčič je izpostavil tudi pomen tvornega sodelovanja z Evropskim parlamentom za dosego zastavljenih ciljev.

Na področju lizbonske strategije bo Evropski svet predvidoma potrdil dobro delovanje prenovljene strategije. Poudaril bo, da se je treba osredotočiti na izvajanje, in začel novi cikel prenovljene lizbonske strategije za obdobje 2008–2010. Ta prinaša pomembne usmeritve in posodobitve, kot so med drugim uvedba t. i. “pete svoboščine”, krepitev konkurenčnosti malih in srednjih podjetij ter poudarek na socialni razsežnosti.

Evropski svet se bo posvetil tudi izzivom, povezanim s podnebnimi spremembami in energijo. "V lanskem letu smo bili priča zgodovinskim zavezam v podnebno-energetski politiki, letos se moramo posvetiti njihovemu izpolnjevanju," je v predstavitvi poudaril državni sekretar Janez Lenarčič. Voditelji držav in vlad bodo opredelili načela in usmeritve za nadaljnjo obravnavo. Svojo zavezanost ambicioznemu odzivu bodo potrdili tudi s sklepom, da se dogovor o svežnju sprejme čim bolj zgodaj v letu 2009, vsekakor pa pred iztekom sedanjega mandata Evropskega parlamenta.

Evropski svet bo nadalje pozval k čimprejšnjemu sprejetju dogovora o tretjem svežnju za notranji trg s plinom in električno energijo. "Učinkovit, v celoti delujoč notranji trg z energijo je bistven pogoj za zanesljivo, trajnostno in konkurenčno oskrbo z energijo v Evropi," je pojasnil državni sekretar Janez Lenarčič.

Tretja glavna točka, ki jo bo obravnaval tokratni vrh, je izmenjava mnenj o razmerah na mednarodnih finančnih trgih. Sedanje razmere so izpostavile potrebo po nadaljnji krepitvi okvira finančne stabilnosti s pomočjo večjega bonitetnega nadzora in izboljšanih orodij za finančno krizno upravljanje. Evropski svet bo tako predvidoma pozval k ukrepanju na več področjih.

Državni sekretar Janez Lenarčič je še izpostavil pomen dobrega sodelovanja in izmenjave mnenj z Evropskim parlamentom. Glede na prihodnje izzive si predsedstvo želi resnično tvornega sodelovanja. "Če nam skupaj uspe doseči napredek, bodo evropski državljani uvideli, da je Evropska unija tu zato, da bi poskrbela za njihovo prihodnost," je še dodal.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 12.03.2008