Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

12.03.2008

Uspešen koncert Slovenske filharmonije v Bruslju – uradna slovesnost slovenskega predsedovanja Svetu EU

V bruseljski palači Bozar je danes zvečer nastopil orkester Slovenske filharmonije. Koncert je uvod v spomladansko srečanje Evropskega sveta, ki mu bo v četrtek in petek predsedoval predsednik Vlade RS in predsednik Evropskega sveta Janez Janša, ki se je tudi udeležil slovesnosti. Koncerta so se udeležili tudi evropski komisar za raziskovanje dr. Janez Potočnik in številni člani diplomatskega zbora.

Orkester je pod vodstvom maestra Georgea Pehlivaniana izvedel 2. simfonijo Gustava Mahlerja Vstajenje. Avtor je svojo umetniško pot začel prav v Ljubljani kot dirigent takratnega Stanovskega gledališča.

Solistki koncerta, ki je povezan s tem slovenskim zgodovinskim trenutkom, sta bili sopranistka Sabina Cvilak in mezzosopranistka Bernarda Fink. Poleg orkestra Slovenske filharmonije sta nastopila še Slovenski komorni zbor in Zbor Consortium musicum.

Osrednji simfonični orkester Slovenske filharmonije je pod imenom Academia Philharmonicorum začel delovati že leta 1701 in postal tretja profesionalna filharmonična družba v takratni Evropi. Ob nedavnem koncertu orkestra v okviru uradnega programa glasbenega sejma MIDEM v Cannesu je umetniški direktor prireditve orkester označil kot »najbolje varovano skrivnost glasbene Evrope«.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 12.03.2008