Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

13.03.2008

Predsednik vlade Janez Janša poklanja palači Justus Lipsius darilo v spomin na slovensko predsedovanje Svetu EU

Slovenski predsednik vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je generalnemu sekretarju Sveta Evropske unije Javierju Solani danes izročil darilo naše države v trajen spomin na njeno predsedovanje Svetu EU. Darilo – replika stoječe ure, ki jo je oblikoval največji slovenski arhitekt Jože Plečnik – bo stalo v palači Sveta Justus Lipsius.

Jože Plečnik (1872–1957) je bil pomemben arhitekt, urbanist in oblikovalec v evropski secesijski dobi. Njegovo delo je dalo pečat urbani podobi slovenske prestolnice Ljubljane, pa tudi drugih slovenskih mest. Toda ni omejeno samo na Slovenijo.

Plečnik je bil tudi pravi Evropejec, saj njegovo delo ni ostalo znotraj deželnih meja. Njegov pomembni vpliv je mogoče zaznati v številnih evropskih mestih, najslavnejši pa sta Praga, kjer je zasnoval obnovo gradu Hradčani, in Dunaj, kjer je znan primer Zacherlova hiša.

Stoječo uro, katere repliko je Slovenija danes izročila Svetu kot darilo predsedstva, je Plečnik oblikoval na Dunaju. Slogovno spada v pozno obdobje »art nouveau«: Plečnik je bil eden od pionirjev tega umetniškega sloga. Ker se je izvirno delo izgubilo, je slovenski urarski mojster Jurij Hübscher izdelal njegovo natančno repliko, pri čemer se je moral posvetovati s številnimi obrtniki, ki še poznajo stare tehnike izdelovanja ur. Zato z gotovostjo lahko rečemo, da je replika v vsaki najmanjši nadrobnosti zvesta izvirniku.

Ta izjemni primerek modernega slovenskega oblikovanja je stalno razstavljen v palači Justus Lipsius (50. nadstropje).

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 14.03.2008