Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

14.03.2008

Predsednik Sveta za konkurenčnost Andrej Vizjak v Bruslju o velikem pomenu učinkovitih pravnih sredstev za potrošnika

»Sedanje sodno in upravno varstvo potrošnikov ne zadošča, zato je nujno treba vzpostaviti alternativno reševanje potrošniških sporov,« je na konferenci ob evropskem dnevu potrošnikov v Bruslju poudaril minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Kot eden od glavnih govornikov in kot predsednik Sveta za konkurenčnost se je konference o pravnem varstvu potrošnikov udeležil na povabilo predsednika Evropskega ekonomsko-socialnega odbora.

Minister Vizjak je v nagovoru poudaril pomembnost učinkovitih pravnih sredstev za potrošnika. »Zagotavljanje dostopa do učinkovitih pravnih sredstev je temeljno načelo zakonodaje Skupnosti, ki je zapisano tudi v Listini temeljnih svoboščin Evropske unije,« je med drugim povedal.

Predvsem je poudaril pomen mehanizmov zunajsodnega reševanja sporov, ki predstavljajo alternativo formalnim sodnim postopkom reševanja sporov. Vrednosti potrošniških sporov so namreč pogosto prenizke, čakalne dobe pa predolge, da bi potrošniki iskali pravico na sodiščih. Vizjak je izpostavil zunajsodno reševanje potrošniških sporov in vprašanje kolektivnega reševanja potrošniških sporov na ravni EU ter povedal: »Kolektivno ukrepanje potrošnikov bi po mnenju Slovenije prispevalo k boljšemu delovanju notranjega trga. Potrošniki bi pridobili več zaupanja v nakupovanje prek državnih meja, če bi jim bila na voljo učinkovita sredstva za reševanje sporov, povezanih s takimi nakupi.«

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 14.03.2008