Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

17.03.2008

Kmetijski ministri sprejeli dvig nacionalnih mlečnih kvot

Svet EU za kmetijstvo in ribištvo, ki mu je predsedoval slovenski minister Iztok Jarc, je danes sprejel odločitev o dvigu nacionalnih mlečnih kvot za dva odstotka.

»Ta odločitev je osnovana na dejstvu, da je stanje na trgu EU in svetovnem trgu ugodno ter daje možnost za povečano pridelavo mleka. Pomembno je, da se je Komisija obvezala k upoštevanju  povečanja kvot za 2 odstotka v okviru t. i. mehkega prehoda za odpravo mlečnih kvot v letu 2015,« je povedal minister Jarc in dodal: »Večkrat smo poudarili, da je treba zaščititi tista občutljiva območja, na katerih bi odprava mlečnih kvot lahko prizadela pridelavo mleka, tako pa dolgoročno mlečno proizvodnjo na teh območjih.«

Predlog o povečanju kvot je Komisija oblikovala na podlagi jesenskih zahtev držav članic in poročila o napovedih za trg mleka. Pri pripravi zakonodajnih predlogov v okviru pregleda SKP je predvidela celostno rešitev za sektor mleka in preučila tudi druge ukrepe za mehki prehod, npr. znižanje dajatve za presežene kvote in znižanje koeficienta korekcije maščobe.

Ker nekatere države članice sedanje nacionalne kvote ne izkoristijo v celoti, se pridelava mleka na ravni EU ne bo povečala za dva odstotka. Hkrati pa bo navedeno povečanje vplivalo na razvoj panoge v tistih državah oziroma območjih, kjer so jim bile kvote omejitev v proizvodnji in razvoju.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 21.03.2008