Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

17.03.2008

Premier Janez Janša: Premagovanje medsebojnih razlik in meja je ključ dolgoročnega razvoja

Predsednik vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je danes v Ljubljani udeležil slovesne otvoritve petnajstega zasedanja skupne parlamentarne skupščine afriških, karibskih in pacifiških držav, enega pomembnejših dogodkov v času predsedovanja Slovenije Evropski uniji. Na srečanju je poudaril pomen krepitve dialoga med različnimi kulturami, izpostavil je izboljšanje sodelovanja med državami Afrike, Karibov in Pacifika (AKP) z Evropsko unijo, pozornost pa je namenil tudi pogajanjem o sklenitvi celovitih regionalnih sporazumov o partnerskem sodelovanju z regijami AKP in prilagajanju podnebnim ter energetskim izzivom.

Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da je premagovanje medsebojnih razlik in meja ključ dolgoročnega razvoja. »Zato pozdravljam prvi, konec lanskega leta parafirani, celoviti sporazum o partnerskem sodelovanju s Karibsko regijo. Utrjeval bo pot celovitim sporazumom z ostalimi petimi regijami. Slovenija kot predsedujoča Svetu Evropske unije se bo pri tem zavzemala, da se v pogajanjih posveti posebno pozornost razvojnemu delu sporazumov in prilagodljivemu pristopu.«

Poudaril je, da je v letu 2006 skoraj vsak državljan Evropske unije prispeval skoraj 100 evrov razvojne pomoči, Evropska unija pa želi razvojno sodelovanje okrepiti s polnitvijo desetega razvojnega sklada, ki temu namenja skoraj 23 milijard evrov. Evropska unija namreč želi prispevati k večji gospodarski rasti in postopnemu vključevanju afriških, karibskih in pacifiških držav v svetovno gospodarstvo ter tako spodbuditi njihovo regionalno integracijo. Predsednik slovenske vlade je izrazil  ponos, ker v desetem Evropskem razvojnem skladu s prispevki prvič sodelujejo tudi nove države članice. »Pomoč se bo odražala v močnejši vlogi partnerskih držav pri oblikovanju strategij razvoja, upravljanju sredstev, njihovi večji odgovornosti za razvoj in zmožnosti prilagajanja spremembam. Prepričani smo, da si bodo tudi nacionalni parlamenti v državah AKP po svojih zmožnostih prizadevali za večjo absorpcijsko sposobnost držav in učinkovitejšo porabo razvojne pomoči,« je dejal premier.

Premier Janez Janša je izpostavil tudi pomen trajnostnega razvoja, vključno z energetsko varnostjo in podnebnimi spremembami, ki bosta predstavljala največje izzive prihodnosti. »Nujno je, da strategije in programi razvojnega sodelovanja v večji meri vsebujejo okoljski vidik. Računamo na partnerstvo z državami AKP na poti k pravičnim in trajnostnim podnebnim rešitvam za obdobje po letu 2012. Vsi moramo ukrepati še danes, da preprečimo jutrišnje posledice podnebnih sprememb na skupno varnost,« je dejal premier Janez Janša.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 18.03.2008