Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

17.03.2008

Premier Janez Janša predsednikom zunanjepolitičnih odborov parlamentov predstavil poudarke spomladanskega zasedanja Evropskega sveta

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je v svojem nastopu na dvodnevni konferenci predsednikov odborov za zunanjo politiko parlamentov članic in kandidatk Evropske unije ter Evropskega parlamenta, ki se je začela danes v Ljubljani, predstavil poudarke spomladanskega zasedanja Evropskega sveta ter nadaljnje načrte slovenskega predsedstva.

Med dosežki Evropskega sveta je slovenski premier izpostavil predvsem sprejetje časovnice sprejemanja svežnja okoljsko-energetske zakonodaje ter zagon novega cikla Lizbonske strategije za rast in delovna mesta. Poudaril je tudi pomen zunanjih dimenzij aktualnih evropskih razprav, ki so osnova pozitivne politike Evropske unije do globalizacije. V tem okviru sta v ospredju spodbujanje odprtega globalnega gospodarstva in vodilna vloga Evropske unije pri oblikovanju novega celovitega globalnega režima boja proti podnebnim spremembam.

V razpravi, ki je sledila nastopu predsednika slovenske vlade, se je največ vprašanj predsednikov zunanjepolitičnih odborov nanašalo na področje Zahodnega Balkana. Predsednik vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je v zvezi s tem poudaril, da je Evropska unija v primeru Kosova vse odločitve, ki so bile predmet usklajevanj na evropski ravni, sprejela enotno. Glede napetosti med delom kosovskih Srbov in predstavniki mednarodnih institucij pa se je potrebno zavedati, da je osrednja misija teh institucij ravno zaščita manjšin na Kosovu, v prvi vrsti srbske. Kot osrednjo izbiro predčasnih volitev v Srbiji je premier Janša izpostavil evropsko perspektivo ter ponovil, da je Evropska unija večkrat izrazila pripravljenost storiti korak naprej, če bo to želela tudi Srbija.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 18.03.2008