Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

17.03.2008

Ministri za šport in predsedniki nacionalnih olimpijskih komitejev sprejeli skupno izjavo

Ministri za šport, predsedniki olimpijskih komitejev držav članic Evropske unije in držav Zahodnega Balkana, predsednik Evropskega olimpijskega komiteja ter člani Izvršnega odbora Združenja evropskih olimpijskih komitejev so danes, 17. marca 2008, sprejeli skupno deklaracijo o družbenem pomenu športa in dialogu v športu. »S sprejetjem skupne deklaracije smo dosegli izjemen napredek v športu, saj smo skupaj s civilno sfero prvič poudarili pomembnost športa v družbi ter pozvali k tesnejšemu sodelovanju med vsemi odgovornimi institucijami,« je o novem uspehu slovenskega predsedstva povedal predsedujoči srečanju minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver. »Okrepljen dialog s civilno športno sfero je nujno potreben, saj je šport vsestransko področje z mnogimi pozitivnimi vplivi. Zato bi želel, da postane današnje skupno srečanje s predsedniki nacionalnih olimpijskih komitejev tradicionalno,« je še dodal minister.

V skupni deklaraciji so se ministri ter predsedniki nacionalnih olimpijskih komitejev in predsednik Evropskega olimpijskega komiteja zavzeli za krepitev medkulturnega dialoga, poudarili pomen izobraževanja in socializacijsko vlogo športa, opozorili na družbeno pomembnost športnih organizacij ter posebej poudarili odgovoren in dejaven pristop vseh zainteresiranih strani v športu.

Ministri za šport so v dopoldanskem delu zasedanja poudarili pomembnost dejavnega uresničevanja Bele knjige o športu in Akcijskega načrta Pierre de Coubertin ter priprave programa športa. »Program športa bi dal novo razsežnost in nove možnosti za napredek,« je na srečanju poudaril predsedujoči minister dr. Milan Zver. Ministri so se zavzeli za ustreznejši položaj EU v Svetovni protidopinški organizaciji in opozorili na ustanovitev nove delovne skupine za boj proti dopingu, ki bo pripomogla k še bolj usklajenemu in učinkovitejšemu sodelovanju v boju proti dopingu na ravni EU.

Po koncu srečanja je minister podelil posebno priznanje regionalni košarkarski ligi ABA Sidro NLB za prizadevanja in dosežke pri povezovanju različnih kultur s športom. S tem se kaže izjemno pozitivna vloga športa v sodobni družbi. Glede na to, da je leto 2008 leto medkulturnega dialoga, je delovanje lige vsekakor zgled dobre prakse tudi na tem področju.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 21.03.2008