Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

17.03.2008

Sestanek visokih uradnikov Nigerije in EU o političnem dialogu

Visoki uradniki EU in Nigerije so se danes sešli v Abuji na pripravah za ministrsko trojko med obema stranema, ki bo maja/junija potekala v Ljubljani. Stran EU so sestavljali slovensko predsedstvo, Evropska komisija in generalni sekretariat Sveta ter prihodnje francosko predsedstvo, medtem ko so bili v nigerijski delegaciji predstavniki zunanjega ministrstva, ministrstva za finance, nacionalne planske komisije, ministrstva za energetiko, komisije za gospodarski in finančni kriminal, urada za boj proti korupciji, urada nacionalnega svetovalca za varnost, nacionalne agencije za boj proti drogam in komisije za človekove pravice pod vodstvom veleposlanika E. E. Onobuja (regijskega direktorja na MZZ).

Sestanek je potekal v okviru sporazuma iz Cotonouja in ob priznavanju pomena, ki ga Nigerija in EU pripisujeta medsebojnim odnosom, kot nadaljevanje vrha EU-Afrika v Lizboni decembra 2007.

Uradniki so izmenjali poglede na dnevni red ministrske trojke in v zvezi s tem razpravljali o številnih vprašanjih v skupnem interesu:

  • Svetovne teme: vprašanja, opredeljena v skupni strategiji Afrika-EU, npr. obvladovanje in preprečevanje konfliktov, migracije, podnebne spremembe, energetska varnost in trajnostna oskrba z energijo, terorizem.
  • Zadeve Afrika-EU: odnosi med Afriko in EU, nadaljnji razvoj dogodkov po srečanjih AU-EU in ECOWAS-EU, razmere v sosednjih državah in regionalno povezovanje.
  • Zadeve Nigerija-EU: odgovorno vodenje države in volilni postopki, boj proti korupciji, varnost, kriminal in položaj v delti Nigra.
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 17.03.2008