Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

18.03.2008

Minister dr. Rupel na tridnevni turneji po Bližnjem vzhodu

Foto: BOBO

Predsednik sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je z obiskom v Kairu danes začel svojo tridnevno turnejo po Bližnjem vzhodu. Namen turneje, ki se bo nadaljevala jutri na palestinskih ozemljih in končala v četrtek v Izraelu, je zbiranje informacije o stanju glede na željo Evropske unije, da bi prišlo do poživitve bližnjevzhodnega mirovnega procesa, ki bo tudi ena od tem neformalnega srečanja zunanjih ministrov EU prihodnji teden na Brdu. Prav bližnjevzhodni mirovni proces je tako osrednja tema tega obiska, sicer pa se je minister dr. Rupel pogovarjal tudi o drugih vprašanjih, ki so relevantna za regijo, predvsem o stanju v Libanonu.

Na srečanjih s predsednikom Egipta Hosnijem Mubarakom in z zunanjim ministrom Ahmedom Aboulum Gheitom je minister Rupel izpostavil predvsem prizadevanja Evropske unije za krepitev dialoga med Izraelci in Palestinci v duhu sporazuma iz Annapolisa. Med specifičnimi temami je minister dr. Rupel omenil težko humanitarno stanje na območju Gaze in s tem izrazil pričakovanje, da bi čim prej prišlo do ponovnega odprtja mejnega prehoda Rafah.

Predsednik sveta EU se je o teh temah pogovarjal tudi z generalnim sekretarjem Arabske lige Amrom Mousso, ki je gosta seznanil s pripravami na vrh Arabske lige v Damasku. Minister  dr. Rupel in generalni sekretar Moussa sta poleg izmenjave stališč do bližnjevzhodnega mirovnega procesa govorila tudi o razmerah v Libanonu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 18.03.2008