Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

20.03.2008

Minister dr. Rupel na obisku v Izraelu

Photo: Bobo

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je danes v Izraelu končal tridnevni obisk na Bližnjem vzhodu. Namen obiska je bil zbiranje informacij in ocen o bližnjevzhodnem mirovnem procesu, ki bo eno od vprašanj na dnevnem redu neformalnega srečanja zunanjih ministrov držav članic EU prihodnji teden v Sloveniji. Ministra dr. Rupla je na tem obisku spremljal posebni odposlanec EU za Bližnji vzhod Marc Otte.

V zadnjem delu svojega obiska se je slovenski zunanji minister srečal z najvišjimi predstavniki izraelskih oblasti. Najprej ga je sprejel predsednik republike Šimon Peres, nato pa se je pogovarjal s predsednikom vlade Ehudom Olmertom in zunanjo ministrico Cipi Livni, sicer pa se je dr. Rupel srečal tudi s predstavnikom izraelske opozicije Benjaminom Netanjahujem, nato pa še s predstavnikom Združenih narodov za bližnjevzhodni mirovni proces Robertom H. Serryjem. Minister dr. Rupel je tudi izmenjal mnenja s predstavniki trojke EU-Tel Aviv in trojke EU-Vzhodni Jeruzalem-Ramala. Tema pogovorov je bila bližnjevzhodni mirovni proces.

Slovenski zunanji minister dr. Rupel je ob koncu obiska dejal, da so se sogovorniki strinjali, da se mora mirovni proces, ki se je začel v Annapolisu, pospešeno nadaljevati, da se dosežejo rezultati v roku, ki sta si ga strani zadali. O tem, kako potekajo pogovori, so mnenja sogovornikov slovenskega zunanjega ministra dr. Rupla na tem obisku, ki se je začel v Egiptu, nadaljeval na palestinskih ozemljih in končal danes v Izraelu, deljena, vendar je bilo mogoče zaznati predvsem pri obeh straneh, ki vodita pogajanja, voljo, da se pogovori uspešno končajo.

Minister dr. Rupel je opozoril, da je na palestinskih ozemljih zaznal zaskrbljenost predvsem zaradi gradnje novih izraelskih naselji, oviranja gibanja na območju Zahodnega brega, skrb vzbujajočega humanitarnega stanja v Gazi ter zaradi zaprtosti tega območja, na katerem sta prehajanje ljudi čez prehod Rafa in prehajanje tovora čez prehod Karni omejeni na nujne humanitarne posege.

Izraelska stran pa je zaskrbljena zaradi terorizma in napadov predvsem z območja Gaze in zaradi vloge, ki jo v regiji dobiva Iran zlasti glede na načrte jedrskega oboroževanja.

Slovenski zunanji minister dr. Rupel je ob tem poudaril, da so pogajanja edina možnost za rešitev sedanjih razmer, in spodbudil vse strani, naj pogajanja nadaljujejo. Opozoril je, da so njegovi številni sogovorniki poudarili izredne gospodarske zmogljivosti regije, še zlasti v turizmu, ki bi celotnemu območju lahko zagotovil dvig življenjske ravni. Evropska unija je pripravljena sodelovati pri razvojnih načrtih in je na razpolago, seveda pa nosijo v tej fazi največjo odgovornost Izraelci in Palestinci. Vsekakor je predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose dr. Rupel ob koncu obiska poudaril upanje EU, da bo dosežen dogovor, ki bi pomenil nov korak k povečanju varnosti in sodelovanja v celotni regiji.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 21.03.2008