Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

19.03.2008

Minister Rupel v Ramali: »Pogajanja so edina možnost za Bližnji vzhod«

foto: BOBO

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, se je danes v Ramali srečal s predstavniki palestinskih oblasti. Po srečanjih je na novinarski konferenci povedal, da so se s sogovorniki strinjali, da so pogajanja edina možnost za sklenitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa. S tem soglaša tudi Evropska unija, ki želi po svojih močeh prispevati k oživitvi mirovnega procesa, ki se je začel s konferenco v Annapolisu konec lanskega leta, in je v zadnjem času zaradi naraščanja napetosti nekoliko zastal, je poudaril minister Rupel.

Predsednika sveta EU, ki ga na tem potovanju spremlja posebni odposlanec EU za Bližnji vzhod Marc Otte, so sprejeli predsednik palestinske nacionalne oblasti (PNO) Mahmud Abas, predsednik vlade PNO Salem Fajad in minister za zunanje zadeve PNO Rijad Malki. Kakor je minister Rupel povedal na novinarski konferenci po srečanju s predsednikom Abasom, so ga sogovorniki opozorili predvsem na nekatere probleme, ki jih je po njihovem mnenju treba nujno rešiti: to so gradnja izraelskih naselbin na območju Zahodnega brega, odstranitev kontrolnih točk na tem območju in odprtje nekaterih prehodov na območju Gaze, vsaj prehoda Rafa za prehajanje ljudi in enega prehoda za prevoz blaga. Glede pogajanj v okviru bližnjevzhodnega mirovnega procesa je predsednik Sveta EU Rupel dejal, da je zaznal pozitivne premike in da so mu sogovorniki zagotovili, da pogajanja potekajo in da se izraelska in palestinska stran pogovarjata o vseh odprtih vprašanjih.

Glede vloge EU je minister Rupel ponovil pripravljenost, da po svojih močeh prispeva k mirovnemu procesu; njegova turneja po Bližnjem vzhodu, ki se bo končala danes s srečanjem z izraelskimi oblastmi, ima za cilj pridobivanje informacij vseh zainteresiranih strani v okviru priprav na neformalno srečanje zunanjih ministrov EU, ki bo prihodnji teden v Sloveniji.

Na novinarsko vprašanje, ali ima EU stike tudi s Hamasom, je minister Rupel odgovoril, da ta organizacija ni sogovornica Evropske unije; slovenski zunanji minister je na drugo vprašanje, ali bi zaradi gradnje naselij EU lahko uvedla sankcije proti Izraelu, dejal, da je namen njegovega obiska in tudi namen Evropske unije olajšati pogajanja med Izraelci in Palestinci in da se o sankcijah, ki k temu nikakor ne bi prispevale, ni z nikomer pogovarjal in jih njegovi sogovorniki tudi niso predlagali.

Minister Rupel je tudi položil venec v mavzoleju nekdanjega predsednika palestinske oblasti Jaserja Arafata, pred odhodom s palestinskega ozemlja pa je obiskal begunsko taborišče Kalandija, kjer se je pogovarjal z generalno komisarko Agencijo ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) Karen Abu Zajd.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 20.03.2008