Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

25.03.2008

Neformalno zasedanje zunanjih ministrov (Gymnich) – informacija

Foto: Evropski parlament

V petek, 28. marca, in soboto, 29. marca, bo v Kongresnem centru Brdo potekalo neformalno srečanje zunanjih ministrov držav članic EU – Gymnich, ki ga bo vodil predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel.

Zasedanje se bo začelo s poglobljeno razpravo o Bližnjem vzhodu, na kateri bodo ministri govorili o bližnjevzhodnem mirovnem procesu in razmerah v Libanonu, pa tudi o vlogi Sirije, Iranu in dejavnosti terorističnih organizacij. Razpravo bo začel minister dr. Rupel s poročilom o svojem obisku na tem območju med 17. in 20. marcem.

V petek bo potekala razprava tudi o odnosih med Evropsko unijo in Rusko federacijo. Slovensko predsedstvo pripravlja vrh EU-Rusija, ki bo junija v Rusiji. Tema pogovorov bodo tako priprave na vrh, pa tudi ocena razmer v Rusiji po nedavnih predsedniških volitvah in splošno o medsebojnem sodelovanju.

Sobotna razprava bo namenjena prizadevanjem slovenskega predsedstva za utrjevanje miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu in za oživitev Solunskega programa, s katerim je leta 2003 Evropska unija zagotovila vsem državam Zahodnega Balkana evropsko prihodnost, torej članstvo v EU, ko bodo za to izpolnjevale pogoje. Na delu zasedanja bodo sodelovali tudi ministri oziroma predstavniki držav s tega območja.

Zasedanje se bo končalo s kosilom, na katerem bo govor o medkulturnem dialogu, ki mu je Evropska unija namenila leto 2008 in je tudi ena od prednostnih nalog slovenskega predsedstva. Na območju, na katerem skupaj živijo ljudje, ki pripadajo različnim narodom, kulturam in veroizpovedim, bi morala Evropska unija dialog še posebej spodbujati, da bi različnost postala skupna vrednota. Na tem delu zasedanja bodo, kot je že navada, sodelovali tudi zunanji ministri držav kandidatk za članstvo v EU.

Minister dr. Rupel bo vsebino neformalnega srečanja zunanjih ministrov EU podrobneje predstavil na novinarski konferenci v sredo, 26. marca, na Ministrstvu za zunanje zadeve.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.03.2008