Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

28.03.2008

Prvi dan Gymnicha: o Bližnjem vzhodu in o Rusiji

Bližnjevzhodni mirovni proces ter odnosi med Evropsko unijo in Rusko federacijo sta bili osrednji temi razprave na prvem dnevu neformalnega srečanja zunanjih ministrov Evropske unije, ki se je začelo v petek, 28. marca 2008 na Brdu pri Kranju. Zasedanja se udeležujejo zunanji ministri vseh držav članic, generalni sekretar sveta EU in visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana ter komisarka za evropsko sosedsko politiko in zunanje odnose Benita Ferrero Waldner.

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je na novinarski konferenci po koncu današnjega dela zasedanja dejal, da je bila razprava o Bližnjem vzhodu zelo poglobljena in konkretna, ministri pa so obravnavali tudi vprašanje odnosa Evropske unije do drugih držav v regiji, predvsem Sirije. Ugotovili so, da pogajanja med Palestinci in Izraelci napredujejo, čeprav morda prepočasi. Odprta ostajajo nekatera pomembna vprašanja, kot na primer izraelska naselja na Zahodnem bregu, vprašanje beguncev in status vzhodnega Jeruzalema. Ministri EU so soglašali, da si mora EU, tudi kot članica kvarteta, prizadevati, da se premostijo odprta vprašanja. Veliko pa je bilo govora o dodani vrednosti, ki jo EU lahko prispeva že v tej fazi: ob dobrem delu, ki ga opravlja Tony Blair, bi bilo treba okrepiti gospodarske dejavnosti na Zahodnem bregu, krepiti strukture na področju zdravstva, šolstva in sociale ter pomagati Palestincem pri organizaciji sodstva in policije. Glede Sirije so ministri soglašali, da mora EU bolje koordinirati svoje odnose s to državo, vključno z obiski v regiji, da pa ne sme nagrajevati nekooperativnosti. Prav tako so poudarili potrebo po koordiniranem pristopu do Irana in odnosu Irana z državami v regiji. Končno pa so podprli prizadevanje Libanona in še zlasti predsednika Siniore za rešitev politične krize v državi.

Tudi razprava o odnosih med EU in Rusijo je bila dolga in poglobljena. Minister dr. Rupel je poudaril potrebo, da Evropska unija obravnava Rusijo kot celoto in dodal, da obstaja obojestranski interes za poglobljeno sodelovanje, predvsem na gospodarskem področju. Sodobni čas terja krepitev soodvisnosti in strateškega partnerstva, tudi na drugih področjih, kot na primer pri reševanju mednarodnih vprašanj v skupnem sosedstvu ter pri utrjevanju varnosti, miru in stabilnosti. Govor je bil tudi o energetiki in minister dr. Rupel je opozoril, da bi morale obstoječe in nove energetske poti zagotoviti večjo varnost in nemoteno dobavo energentov v EU, pri čemer je za Evropsko unijo prioriteta zagotovitev diversifikacije. V tem okviru je opozoril na pomembno vlogo projekta Nabucco. Ob teh predpostavkah je bila v razpravi potrjena strateška narava odnosov in minister dr. Rupel je ocenil, da obstajajo možnosti, da bi še v času slovenskega predsedovanja Svet ministrov potrdil mandat za začetek pogajanj za novi okvirni sporazum. To je pomembno tudi glede na dejstvo, da bo junija vrh med Evropsko unijo in Rusijo, ki bo tudi priložnost za prvo srečanje z novim ruskim predsednikom Medvedjevom.

Glavna tema jutrišnjega zasedanja bo Zahodni Balkan; poživitev Solunske agende, ki je leta 2003 vsem državam Zahodnega Balkana zagotovila evropsko perspektivo, ko bodo za to izpolnjevale pogoje, je namreč ena prioritet slovenskega predsedovanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.03.2008