Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

29.03.2008

Ministri na delovnem kosilu o medkulturnem dialogu

Medkulturni dialog je bila zadnja tema drugega dneva neformalnega srečanja zunanjih ministrov Evropske unije, ki se je končalo danes v kongresnem centru Brdo v Sloveniji. Kot je po koncu srečanja na novinarski konferenci povedal predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, se je razprava osredotočila na oceno zadnjih dogajanj v Tibetu in na vprašanje odnosa do islama, tudi glede na nedavno objavljeni film nizozemskega poslanca Wildersa.

V zvezi s Tibetom je slovenski zunanji minister dejal, da so na zasedanju ponovili zaskrbljenost zaradi zadnjih dogajanj obsodili so nasilje in izrazili solidarnost z žrtvami. Evropska unija pričakuje prenehanje nasilja, želi pa tudi, da kitajske oblasti zagotovijo transparentnost informacij in prost dostop medijev do Tibeta. Vzeli so na znanje obvezo dalajlame, ki so prizadeva za avtonomijo in ne za neodvisnost Tibeta in v tem okviru so poudarili zahtevo po ohranitvi tibetanskega jezika, kulture, religije in tradicij, ob koncu pa so se ministri obvezali, da bodo namenili posebno pozornost stanju človekovih pravic v Tibetu.

Glede odnosa z islamom so posebno pozornost namenili dogajanjem po objavi filma nizozemskega poslanca Wildersa v zvezi z islamom. Poudarili so načelo pravice do izražanja, opozorili pa so, da islama ni mogoče istovetiti z nasilja, tudi zato, ker so žrtve nasilja zelo pogosto prav pripadniki islamske vere. Pravica govora, ki je in ostaja temeljna vrednota EU, pa mora spoštovati vero in prepričanje drugih.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 04.04.2008