Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

29.03.2008

Spletni film Fitna nizozemskega poslanca Wildersa

Zunanji ministri 27 držav članic EU, generalni sekretar Sveta in visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko, Komisija ter predstavniki držav kandidatk so razpravljali o filmu, ki ga je pred kratkim na spletu objavil nizozemski poslanec Wilders.

Muslimani, kristjani, ljudje vseh prepričanj morajo živeti skupaj v miru in se med seboj spoštovati, tako v Evropi kot drugje. Ne gre za vprašanje vere, pač pa zlorabo vere za širjenje sovraštva in nestrpnosti.

V skladu z izjavo predsedstva z dne 28. marca 2008 so ministri polno podprli stališče nizozemske vlade, ki se ne strinja z Wildersovim mnenjem o islamu. Ostro zavračajo enačenje islama z nasiljem, kot to počne film. Velika večina muslimanov nasprotuje ekstremizmu in nasilju.

Svoboda govora in veroizpovedi sta temeljni vrednoti, ki jih je treba brezkompromisno spoštovati. Nastanek tega filma je v skladu s pravicami naših državljanov. Seveda pa je treba kršitve zakona primerno obravnavati. Pri uresničevanju svobode govora je treba spoštovati prepričanje drugih ljudi.

Vlade si morajo čim bolj prizadevati, da preprečijo nasilje in agresijo. Prizadetost ni izgovor za agresijo in grožnje. Zaščita vseh državljanov, tudi tujih, ne glede na njihovo vero, narodnost, prepričanje ali opredelitev je temeljna obveznost vseh družb in mednarodnih odnosov.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 30.03.2008