Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

31.03.2008

Napoved dogodka: Neformalno zasedanje ekonomskih in finančnih ministrov, Brdo pri Kranju, 4. in 5. aprila 2008

V petek, 4. aprila, in v soboto, 5. aprila, bo na Brdu pri Kranju neformalno zasedanje ekonomskih in finančnih ministrov, ki ga bo vodil predsednik Sveta za ekonomske in finančne zadeve (ECOFIN), slovenski finančni minister dr. Andrej Bajuk. Ministrom za finance se bodo, kakor je že običaj, pridružili tudi guvernerji centralnih bank.

Neformalno zasedanje se bo začelo z ločenim delovnim kosilom ministrov, ki bo namenjeno razpravi o finančnem položaju držav Zahodnega Balkana in se ga bosta udeležila tudi predsednik Evropske investicijske banke Maystadt in predsednik Evropske banke za obnovo in razvoj Lemierre.

Petek bo v celoti posvečen razpravi o gospodarskem položaju in finančni stabilnosti, v kateri bo sodeloval tudi gost baron Alexandre Lamfalussy. Razprava se bo začela s pregledom trenutnega gospodarskega in finančnega položaja, s poudarkom na finančnih trgih, oceni tveganja in pregledu odziva politik nanj. V nadaljevanju se bodo ministri in guvernerji osredotočili na finančno stabilnost in nadzor v finančnem sektorju ter na mehanizme za upravljanje čezmejnih finančnih kriz, skladno s sklepi spomladanskega zasedanja Evropskega sveta. Pregledali bodo napredek pri izvajanju programa dela v skladu z obstoječimi časovnimi načrti. Ministri in guvernerji bodo ob tem podpisali Memorandum o sodelovanju pri upravljanju čezmejnih finančnih kriz, ki bo vseboval splošna načela, praktične smernice za reševanje kriz in analitični okvir za pripravo odzivov. Zaključili bodo z razpravo o infrastrukturi finančnih trgov (predvsem glede kliringa in poravnav).

Sobotna razprava bo namenjena izboljšanju kakovosti javnih financ, ki je ena od prednostnih nalog treh zaporednih predsedstev Svetu ECOFIN, nemškega, portugalskega in slovenskega. Slovensko predsedstvo se bo osredotočilo predvsem na učinkovitost in uspešnost izdatkov za socialne transfere. V razpravi bo kot gost sodeloval oxfordski akademik prof. Tony Atkinson.

Na zaključnem delu neformalnega zasedanja se bodo ukvarjali s pripravami na spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 31.03.2008