Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

05.05.2008

Predsedniki Komisije, Sveta in Parlamenta z evropskimi verskimi voditelji razpravljali o podnebnih spremembah in spravi

Na pobudo predsednika Evropske komisije Joséja Manuela Barrosa se je 5. maja na sedežu Evropske komisije neuradno sestalo približno dvajset visokih predstavnikov krščanstva, judovstva in islama v Evropi. Srečanju so sopredsedovali predsednik Evropske komisije Barroso, slovenski premier in predsednik Evropskega sveta Janez Janša ter predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering. Glavni temi letošnjega srečanja sta bila velika izziva, s katerima se spopada Evropska unija: podnebne spremembe in sprava.

To je bilo četrto v vrsti letnih srečanj z verskimi voditelji in drugo srečanje, ki so se ga udeležili predsedniki navedenih treh institucij EU. Prvo pobudo je dal predsednik Barroso leta 2005.

Osrednja točka letošnjih razprav je bila „podnebne spremembe: etični izziv za vse kulture“. Predsednik Barroso je dejal: „V zvezi s podnebnimi spremembami moramo vsi nemudoma ukrepati. Vsak del civilne družbe mora prispevati k zagotavljanju trajnostne prihodnosti našega planeta. Religije in verske skupnosti lahko zaradi svojega dosega in vloge, ki jo imajo v naših družbah, veliko prispevajo k njihovi mobilizaciji za trajnostno prihodnost. Združimo se v boju za skupne cilje in dokažimo zmoto tistih, ki podpihujejo spore med civilizacijami.“

Predsednik Evropskega sveta Janez Janša je poudaril: „Okolje ni samo naraven temveč tudi svet prostor. Pripadnost in zvestoba med človekom, naravo ter Stvarnikom je osnovno načelo tako judovstva kot krščanstva in islama. Zaradi podnebnih sprememb moramo ponovno razmisliti, kako bi z usmerjanjem svoje domišljije, domiselnosti in podjetnosti ustvarili svet, ki bi bil neodvisen od fosilnih goriv, vendar še vedno uspešen in povezan kot nikoli prej. To ne pomeni, da moramo zavreči vse, kar smo dosegli. Le razmisliti moramo o svojih dosežkih in jih pogledati iz drugega zornega kota.“

Ker je leto 2008 Evropsko leto medkulturnega dialoga, se je ponudila primerna priložnost za razpravo o temi „sprava prek medkulturnega in medverskega dialoga“.

Predsednik EP Pöttering je dejal: „Medkulturni dialog je bistveno sredstvo povezovanja ljudi in ohranjanja miru, pri čemer je osnova medsebojno spoštovanje. Pomeni torej pomemben prispevek k odnosom Evropske unije z njenimi sosedskimi državami, zlasti na sredozemskem območju.“

Udeleženci srečanja so izmenjali mnenja o obeh glavnih temah ter se sporazumeli o bistveni vlogi religij in verskih skupnosti v reševanju skupnih izzivov in mobiliziranju naših družb za trajnostno prihodnost. Izkazali so svojo pripravljenost in zavezanost nadaljevanju tega pomembnega dialoga, tako medsebojnega kot tudi z evropskimi institucijami.

Srečanja verskih voditeljev so se udeležili tudi komisarka Benita Ferrero-Waldner in komisar Ján Figel' ter podpredsednik Evropskega parlamenta Mario Mauro.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 09.05.2008