Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

06.05.2008

Minister dr. Rupel v Ankari vodil srečanje trojke EU s Turčijo

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je danes v Ankari vodil srečanje ministrske trojke Evropske unije s Turčijo. Delegacijo Turčije je vodil minister za zunanje zadeve Republike Turčije Ali Babacan. Trojke sta se udeležila tudi komisar za širitev Olli Rehn in Jean-Pierre Jouyet, državni sekretar za evropske zadeve prihodnje predsedujoče države članice Svetu EU Francije.

Prvi del trojke je bil namenjen pregledu stanja v odnosih med EU in Turčijo. Posebna pozornost je bila namenjena napredku Turčije pri pogajanjih z EU in izpolnjevanju prednostnih nalog pristopnega partnerstva. Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose minister dr. Rupel je poudaril, da si slovensko predsedstvo prizadeva za odprtje dveh poglavij na junijski pogajalski konferenci. Opozoril je, da je leto 2008 pomembno za nadaljevanje reform v državi. Kot znamenje pripravljenosti za nadaljevanje reform je pozdravil spremembo 301. člena kazenskega zakonika, ki je velik napredek za zagotavljanje svobode izražanja. EU pričakuje, da bo Turčija napredovala pri prilagajanju predpisov evropski zakonodaji in njihovem izvajanju. Minister dr. Rupel je izrazil pričakovanje, da bo Turčija izvajala dodatni protokol k pridružitvenemu sporazumu. Glede reševanja ciprskega vprašanja je EU pozdravila turško zavezanost, da bo prispevala k iskanju celovite rešitve.

Drugi del pogovorov je bil namenjen izmenjavi mnenj o aktualnih mednarodnih vprašanjih v širši regiji – Iran, napredku pri bližnjevzhodnem mirovnem procesu po Anapolisu in položaju na Južnem Kavkazu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 09.05.2008