Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

07.05.2008

Slovensko predsedstvo izraža zadovoljstvo, ker je Slovaška republika izpolnila kriterije za uvedbo evra

Dr. Andrej Bajuk, minister za finance in predsednik Sveta za ekonomske in finančne zadeve (ECOFIN), izraža zadovoljstvo ob pozitivni oceni Slovaške republike glede izpolnjevanja kriterijev za uvedbo evra 1. januarja 2009, ki sta ju danes v svojih konvergenčnih poročilih objavili  Evropska komisija (Komisija) in Evropska centralna banka (ECB).

Predsednik ECOFIN-a dr. Bajuk je ob tej priložnosti poudaril: »Podpiramo prizadevanja slovaške vlade za nemoten prevzem skupne valute 1. januarja 2009. S tem namenom bomo zagotovili takojšnjo in temeljito obravnavo predloga v Svetu EU. Izražamo tudi podporo nadaljnjim širitvam evrskega območja ob jasno izpolnjenih kriterijih.«

ECOFIN bo na junijskem zasedanju obravnaval konvergenčni poročili Komisije in ECB in pripravil mnenje za zasedanje Sveta EU v sestavi predsednikov vlad. Na zasedanju Evropskega sveta 19. in 20. junija bodo predsedniki vlad razpravljali o tem in odločili o podpori vstopu Slovaške republike v evrsko območje. Odbor Evropskega parlamenta za ekonomske in monetarne zadeve ima posvetovalno vlogo in bo predvidoma junija sprejel mnenje o vstopu Slovaške republike v evrsko območje v postopku posvetovanj. Nato  bo ECOFIN predvidoma na zasedanju 8. julija sprejel pravne podlage za prevzem evra na Slovaškem: odločbo o uvedbi evra, uredbo o končnem menjalnem tečaju in uredbo o načinu uvedbe evra.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 09.05.2008