Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

07.05.2008

Minister Mate na konferenci odborov nacionalnih parlamentov za evropske zadeve o notranji varnosti EU

Na Brdu pri Kranju, kjer je danes potekala konferenca odborov nacionalnih parlamentov za evropske zadeve (COSAC), je predsednik Sveta EU za področje notranjih zadev in slovenski notranji minister Dragutin Mate pozitivno ocenil delovanje Evropske unije na področju notranje varnosti.

"S povečanjem groženj, ki jih prinaša moderni svet, še zlasti zaradi terorizma in organiziranega kriminala, se je tudi sodelovanje držav članic glede notranje varnosti okrepilo. Naši državljani ugotavljajo, da njihova osebna varnost ni več odvisna samo od nacionalnih policij, ampak da se novim pojavnim oblikam lahko zoperstavimo samo s skupnim delovanjem vseh držav članic," je uvodoma dejal minister Mate. V nadaljevanju je predstavil dejavnosti Evropske unije v okviru Haaškega programa, ki so osredotočene predvsem na tri ključne osi, to so aktivna migracijska politika, varovanje zunanje meje in okrepljeno policijsko sodelovanje.

Minister Mate je posebno pozornost namenil pomenu sodelovanja s policijskimi organi v naši soseščini: "Največji izziv za Slovenijo in širše območje predstavlja organizirani kriminal, ki že dolgo ne pomeni le nacionalnega problema, temveč ima razsežnosti regionalnega, kontinentalnega in v nekaterih primerih celo globalnega problema," je dejal. Zato je poudaril pomen sodelovanja z državami Zahodnega Balkana in podprl vizumsko liberalizacijo za to območje. Za prehod z regionalnega na evropsko sodelovanje pa je v tem okviru ključnega pomena ravno slovensko predsedovanje Svetu EU, je na koncu poudaril minister Mate.

 

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 07.05.2008