Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

07.05.2008

Predsednik Sveta EU za promet in minister za promet RS mag. Radovan Žerjav po prometni konferenci Evropska unija in jugovzhodna Evropa – s skupno vizijo mobilnost povezujemo ljudi

Konferenca EU in jugovzhodna Evropa – s skupno vizijo mobilnosti povezujemo ljudi, ki so jo organizirali ministrstvi za promet Slovenije in Srbije, prometni observatorij držav jugovzhodne Evrope ter Evropska komisija je bila namenjena predstavitvi načrtovanih dejavnosti, povezanih s t. i. prometno skupnostjo med EU in območjem jugovzhodne Evrope.

Slovensko predsedstvo je prepričano, da uspešno izvedena konferenca izboljšuje dosedanje uspešno sodelovanje s ciljem, da se prometna oaza znotraj Evropske unije ukine in poveča mobilnost v regiji ter med članicami Evropske unije.

Slovensko predsedstvo EU je na konferenci nedvoumno podprlo čim hitrejšo podelitev mandata Evropski komisiji za začetek pogajanj za sklenitev t. i. pogodbe o prometni skupnosti med EU in državami jugovzhodne Evrope. O smernicah za oblikovanje prometnega sporazuma so ministri za promet EU govorili že na aprilskem zasedanju ministrov za promet EU. Namen pogodbe o prometni skupnosti je oblikovanje enotnega trga za infrastrukturo in cestni, železniški in pomorski promet ter plovbo po celinskih vodah z državami jugovzhodne Evrope. Cilj pogodbe je tudi zbližati zakonodajo v regiji in zakonodajo Evropske unije.

Slovensko predsedstvo z veseljem ugotavlja, da je bila udeležba na konferenci dobra. Konferenco je odprl srbski predsednik Boris Tadić.

Organizacija in izvedba konference sta bili zahtevni, omeniti pa je treba dobro sodelovanje s prometnim observatorijem držav jugovzhodne Evrope. Pri tem naj spomnim, da se tako potrjuje uspešno začeto sodelovanje na področju prometa, kakor je bilo opredeljeno v Memorandumu o razvoju temeljnega regionalnega prometnega omrežja jugovzhodne Evrope, ki je bil podpisan leta 2004 in na katerega podlagi je bil SEETO tudi ustanovljen.

V imenu slovenskega predsedstva se zahvaljujem tudi vsem drugim, ki so dali svoj prispevek k uspešnemu zaključku konference. Posebej naj omenim ministrstvo za infrastrukturo Srbije in Evropsko komisijo. Vesel sem, da je slovensko predsedstvo predlagalo konferenco in da smo lahko prispevali k njeni uspešni organizaciji in izvedbi.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 08.05.2008