Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

08.05.2008

Slovensko predsedstvo pozdravlja ratifikacijo Lizbonske pogodbe v latvijskem in litvanskem parlamentu

Slovensko predsedstvo pozdravlja ratifikacijo Lizbonske pogodbe v latvijskem in litvanskem parlamentu. Latvija in Litva sta se tako pridružili državam članicam, ki so Pogodbo v svojih parlamentih že potrdile.

Lizbonska pogodba nedvomno predstavlja dober in pomemben temelj za nadaljnjo graditev skupne evropske prihodnosti. Je pogodba, ki bo Evropski uniji omogočila, da se tako navznoter kot navzven skupaj spopade z izzivi, ki jih prinaša 21. stoletje in doprinese še več koristi vsem državljanom Evropske unije in vsem državam članicam. Evropska unija bo z uveljavitvijo pogodbe postala učinkovitejša, njeno delovanje pa bo bolj pregledno. Poleg tega se bo z instrumenti kot so civilna iniciativa, sodelovanje nacionalnih parlamentov pri nadzoru spoštovanja načela subsidiarnost in širitev postopka soodločanja na praktično vsa področja delovanja Unije, Unija nedvomno tudi še bolj približala svojim državljanom in postala bolj demokratična.

Vsaka ratifikacija je pomemben korak h končnemu cilju. Predsedstvo skrbno spremlja ratifikacije v državah članicah in ugotavlja, da postopki ratifikacije potekajo ter da pogodba uživa podporo. Pogodbo je v svojih parlamentih potrdilo že skupno trinajst držav članic. Poleg Latvije in Litve so pogodbo potrdili že na Madžarskem, v Sloveniji, na Malti, v Romuniji, Franciji, Bolgariji, na Poljskem, Slovaškem, Portugalskem, Danskem in v Avstriji. Podpora, ki jo pogodba uživa je pozitivna spodbuda za dosego skupnega cilja vseh držav članic Evropske unije, da pogodba začne veljati 1.1.2009.

Več o Lizbonski pogodbi, poteku ratifikacij v posameznih državah članicah ter koristih, ki jih Lizbonska pogodba prinaša državljankam in državljanom Evropske unije, si lahko državljanke in državljani Evropske unije preberete na spletni strani: Europa - Lizbonska pogodba zunanja povezava.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 09.05.2008