Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

08.05.2008

Informacija o 5. vrhu Evropska unija-Latinska Amerika ter Karibi, 16. maj 2008

by European Commisson

V perujski prestolnici Limi bo 16. in 17. maja 2008 5. vrh Evropska unija-Latinska Amerika in Karibi (EU-LAK). Vrh EU-LAK je eden večjih dogodkov med slovenskim predsedovanjem, ki se ga udeležujejo predstavniki 60 držav. Vrhu bosta sopredsedovala predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša in predsednik Peruja Alan García.

Cilj vrha je krepitev strateškega partnerstva med regijama, ki temelji na medsebojnem spoštovanju in zaupanju ter skupnih vrednotah, gospodarskih, političnih, kulturnih, zgodovinskih in tudi medčloveških vezeh.

V tej luči si Slovenija in EU prizadevata doseči napredek pri krepitvi gospodarskega sodelovanja med regijama. Temi vrha sta dve, revščina, neenakost in vključenost ter trajnostni razvoj: okolje, podnebne spremembe, energija. Trenutno so to najbolj pereči svetovni izzivi, ki se nanašajo ne samo na ti dve regiji, ampak na celoten svet. Zato je namen vrha krepitev dvostranskega sodelovanja med regijama na navedenih področjih in na ta način preseganje ovir za nadaljnji razvoj obeh regij.

Slovenija v tem okviru poudarja pomen sodelovanja pri osnovnošolskem in poklicnem izobraževanju, ki je ključno za doseganje višjih stopenj gospodarske rasti, konkurenčnosti, zaposlovanja ter zmanjševanje revščine.

17. maja bodo srečanja (t. i. minivrhovi) trojke EU pod vodstvom slovenskega predsednika vlade s predstavniki posameznih podregionalnih skupin (Mercosur, Andska skupnost, Srednja Amerika, Cariforum), Čilom in Mehiko.

Dan pred vrhom, 15. maja, bodo zasedali zunanji ministri držav EU in LAK, ki bodo obravnavali štiri od ključnih tem, ki zaznamujejo odnose med EU in LAK ter njuno sodelovanje. Te teme so migracije, medkulturni dialog, regionalno povezovanje ter droge.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 08.05.2008