Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

12.05.2008

Premier Janez Janša v Limi na V. vrhu EU – LAK

Predsednik vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se bo med 15. in 17. majem v perujski prestolnici Limi udeležil V. vrha Evropska unija – Latinska Amerika in Karibi.  Največji vrh Evropske unije s tretjimi državami v času slovenskega predsedovanja Svetu EU bo združil 60 voditeljev z obeh strani. Predsednika vlade Janeza Janšo bosta v Limi spremljala tudi zunanji minister dr. Dimitrij Rupel in minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak.

Še pred vrhunskim zasedanjem se bo v četrtek, 15. maja, začel 2. poslovni vrh EU – LAK. Predsednik vlade Janez Janša bo tudi kot predsednik Evropskega sveta v otvoritvenem delu srečanja nagovoril več kot 400 predstavnikov gospodarstev obeh regij. Med njimi bo tudi približno 25-članska gospodarska delegacija iz Slovenije.

Na dan vrha EU-LAK, v petek, 16. maja, bo imel premier in predsednik Evropskega sveta Janez Janša skupaj z gostiteljem, perujskim predsednikom Alanom Garcío Perezom nosilno vlogo v otvoritvenem in zaključnem delu vrha. Same razprave bodo sicer potekale v osmih delovnih omizjih. Dopoldan bodo voditelji, razdeljeni v štiri omizja, govorili o vprašanjih boja proti socialni izključenosti, revščini in neenakosti. Popoldanska štiri omizja pa bodo namenjena izzivom trajnostnega razvoja, podnebnih sprememb in energetike. Vrh bo priložnost tudi za izmenjavo mnenj o drugih aktualnih vprašanjih, ki zadevajo medsebojno in multilateralno sodelovanje EU in LAK strani. Ob zaključku bo sprejeta Deklaracija iz Lime.

V soboto, 17. maja, bo premier in predsednik Evropskega sveta Janez Janša vodil trojko EU, ki se bo udeležila mini vrhov z Mehiko, Čilom ter s podregionalnimi skupinami LAK (Mercosur, Andska skupnost, Srednja Amerika, Cariforum). Vsak mini vrh naj bi se zaključil s sprejetjem skupne izjave.

Na evropski strani naj bi se poleg predsednika Evropskega sveta Janeza Janše ter drugih voditeljev držav članic vrha udeležili tudi predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering, predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, evropski komisar za trgovino Peter Mandelson, evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner, evropski komisar za razvojno in humanitarno pomoč Louis Michel ter visoki predstavnik za Skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 12.05.2008