Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

12.05.2008

Ministri EU v Gruziji za mirno rešitev sporov ob potrditvi ozemeljske celovitosti in suverenosti

Skupina petih zunanjih ministrov Evropske unije, ki jo je vodil predsednik Sveta EU za splošne zadeve iz zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel (poleg njega so bili še zunanji ministri Švedske, Poljske, Litve in Latvije) je danes na obisku v prestolnici Gruzije Tbilisiju z namenom, da se seznani z zadnjimi dogajanji v državi in v regiji. Srečali so se z novo gruzijsko zunanjo ministrico Eko Theselashvili, s predsednikom republike Mikheilom Saakashvilijem in s predsednikom vlade Gruzije Ladom Gurgenidzejem, sestali pa so se tudi z vodjo misije Združenih narodov v Gruziji (UNOMIG) Jeanom Arnaultom.

Glavni namen obiska je bil, da se zunanji ministri seznanijo z zadnjimi dogajanji, o katerih je že tekla razprava na zasedanju sveta 29. aprila v Luxembourgu. Sicer je glede zadnjih dogajanj v Gruziji EU že 18. aprila izrazila zaskrbljenost ter potrdila podporo ozemeljski celovitosti in suverenosti Gruzije. »Evropska unija obsoja vse dejavnosti, ki povezujejo napetost v regiji in podpira vse mednarodne pobude za rešitev zamrznjenih konfliktov,« so ob tisti priložnosti zapisali. Svet EU je na luksemburškem zasedanju soglašal s predlogom, da predsedstvo, lahko tudi v zasedbi trojke EU, čim prej obišče Gruzijo. Minister dr. Rupel je o tem vprašanju 29. aprila govoril tudi na srečanju z ruskim zunanjim ministrom Lavrovom. 7. maja pa se je ob robu zasedanja odbora ministrov Sveta Evrope, srečal s podpredsednikom gruzijske vlade Giorgijem Baramidzejem. V preteklih dneh je Gruzijo tudi obiskala trojka EU na podministrski ravni.

Na današnjih pogovorih so namenili pozornost predvsem dvema vprašanjema: pripravam na parlamentarne volitve, ki bodo v Gruziji 21. maja in zadnjim incidentom v zvezi z Abhazijo.

Glede parlamentarnih volitev je minister dr. Rupel dejal, da EU še zlasti opozarja na nujnost, da gruzijske oblasti zagotovijo poštene in svobodne volitve; zajamčiti je treba predvsem zaupanje prebivalstva v parlamentarne volitve in preprečiti, da bi se ponovile težave, do katerih je prišlo ob nedavnih predsedniških volitvah. Poleg tega je slovenski zunanji minister opozoril na vlogo svobodnih in neodvisnih medijev. Gruzijskim predstavnikom je vsekakor zagotovil podporo pri uveljavljanju reform in razvoju demokracije v državi.

Glede zamrznjenih konfliktov v Abhaziji in Južni Osetiji je slovenski zunanji minister gruzijskim oblastem zagotovil, da Evropska unija zelo pozorno spremlja vsa dogajanja. Odnosi med Gruzijo in Rusijo so zaskrbljujoči, na kar kažejo tudi nekatera dogajanja v zadnjem času.

Ob potrditvi, da Evropska unija podpira misijo Združenih narodov v Abhaziji in prizadevanja OVSE v Južni Osetiji je minister Rupel ocenil, da si morata Rusija in Gruzija prizadevati za preprečitev destabilizacije oziroma naraščanja napetosti, obenem pa je poudaril, da je Rusija za EU pomemben strateški partner. »Evropska unija ponavlja popolno zavzetost za zagotovitev ozemeljske celovitosti in suverenosti Gruzije in si bo še nadalje prizadevala za mirno rešitev sporov,« je še dejal minister dr. Rupel.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 16.05.2008