Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

13.05.2008

Minister Rupel sprejel predsednika Evropskega parlamenta Hansa Gerta Pötteringa

Minister dr. Dimitrij Rupel je danes sprejel na pogovor predsednika Evropskega parlamenta Hansa Gerta Pötteringa, ki se udeležuje konference Nove paradigme, novi modeli ali kultura v zunanji politiki EU v organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije. Sogovornika sta se dotaknila razmer na Zahodnem Balkanu in dogajanja v Gruziji ter vloge EU pri reševanju obeh vprašanj.  

Minister Rupel je o položaju na Zahodnem Balkanu dejal, da je zmaga proevropskih sil na parlamentarnih volitvah v Srbiji pomembna za stabilnost regije in njen nadaljnji gospodarski razvoj: »Zadovoljni smo, da so prizadevanje Unije in predsedujoče Svetu EU pri spodbujanju evropske prihodnosti Srbije, vključno s podpisom stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma konec aprila, potrdili tudi srbski volivci.« Pri tem je poudaril, da je Kosovo še naprej izziv za varnost in stabilnost celotnega Zahodnega Balkana.     

Slovenski zunanji minister je predsednika Evropskega parlamenta obvestil tudi o svojem nedavnem obisku v Gruziji. Glavni namen obiska, ki ga je opravil s še nekaterimi zunanjimi ministri držav članic EU, je bil seznanitev z zadnjimi dogodki v državi, o katerih so zunanji ministri EU že govorili na zasedanju Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose konec aprila v Luxembourgu. Slovensko predsedstvo Svetu EU je glede tamkajšnjih razmer že 18. aprila izrazilo zaskrbljenost ter potrdilo podporo ozemeljski celovitosti in suverenosti Gruzije. Evropska unija obsoja vse dejavnosti, ki povečujejo napetosti v regiji, in podpira vse mednarodne pobude za rešitev zamrznjenih konfliktov. Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose je na luxembourškem zasedanju soglašal s predlogom, da predsedstvo, lahko tudi v zasedbi trojke EU, čim prej obišče Gruzijo. Minister Rupel se je tudi 7. maja ob robu zasedanja Odbora ministrov Sveta Evrope srečal s podpredsednikom gruzinske vlade Giorgijem Baramidzejem.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 13.05.2008