Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

13.05.2008

Izredno zasedanje Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose o humanitarnih razmerah v Burmi/Mjanmaru in na Kitajskem

©viewfromthetundra.com

Na izrednem zasedanju Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose so evropski razvojni ministri ocenili humanitarne razmere v Burmi/Mjanmaru po pustošenju ciklona Nargis ter odziv držav članic EU in Evropske komisije. Razpravljali so tudi o tragičnem potresu, ki je v ponedeljek prizadel kitajsko pokrajino Sečuan. Ministri so na zasedanju, ki ga je vodil državni sekretar Andrej Šter, ponovili, da sočustvujejo z burmanskim/mjanmarskim narodom, zlasti z družinami žrtev uničujočega ciklona.

Poudarili so, da bodo posledice ujme še hujše, če burmanske/mjanmarske oblasti ne bodo pripravljene sodelovati. Zadovoljni so, da se zadeve premikajo, vendar bo treba narediti več, kar pomeni tudi hitreje izdajati vizume in dovoljenja za potovanje, da bi mednarodni strokovnjaki za človekoljubno pomoč imeli prost dostop do prizadetih območij.

Svet je burmanske/mjanmarske oblasti pozval, naj hitro ukrepajo in olajšajo dostavo pomoči ljudem, ki jo nujno potrebujejo in ki bi morali biti v celoti deležni pomoči mednarodne skupnosti.

Državni sekretar Šter je povedal, da je treba na podlagi soglasja burmanskih/mjanmarskih oblasti zagotoviti, da pomoč pride do tistih, ki jo potrebujejo.

Ministri bodo podprli kakršnokoli pobudo, tudi v okviru Združenih narodov, ki bo odgovorila na potrebe burmanskega/mjanmarskega naroda po človekoljubni pomoči.

Državni sekretar Šter je povedal, da so se med razpravo o odzivu Evropske unije posvetili vprašanju, kako zbrano pomoč dostaviti tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Svet je pohvalil prispevke Komisije, držav članic in posameznikov za človekoljubno pomoč ter izrazil pripravljenost zagotoviti vso potrebno pomoč ljudem, zlasti otrokom.

Ministri so opomnili, da je v skladu z Evropskim soglasjem o humanitarni pomoči pomoč Evropske unije popolnoma nevtralna, nepristranska in neodvisna.

Podprli so predlog komisarja za razvoj in človekoljubno pomoč Louisa Michela, da iz humanitarnih razlogov odpotuje v Burmo/Mjanmar.

Na izrednem zasedanju so razpravljali tudi o uničujočem potresu na Kitajskem. Svet je izrazil iskreno sožalje kitajskemu narodu ob številnih žrtvah in razdejanju, ki ga je povzročil potres.

Ministri so seznanjeni s tem, da je Kitajska pripravljena sprejeti zunanjo moč, Evropska unija pa jo je pripravljena zagotoviti, takoj ko bodo razmere v državi to dopuščale.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 16.05.2008