Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

14.05.2008

Odprtje razstave Jožeta Plečnika v Bruslju

Matjaž Prešeren / Tromostovje

Danes, 14. maja, bo ob 19.uri v Kraljevih muzejih lepih umetnosti, Rue de Musee 9, v Bruslju minister za kulturo dr. Vasko Simoniti odprl razstavo Plečnik project, ki je uvrščena v program kulturne predstavitve med predsedovanjem Slovenije Svetu EU.

Delo slovenskega arhitekta, urbanista in oblikovalca Jožeta Plečnika (1872–1957), katerega delo je razpeto med Dunajem, Prago in Ljubljano, je postalo v zadnjih desetletjih – z začetki postmodernizma in z njim novimi pogledi na razvoj arhitekture – za Evropo in svet pravo odkritje. Poleg funkcionalizma je v arhitekturi 20. stoletja namreč vzporedno potekalo še nekaj drugih smeri, po zaslugi katerih se gradbeniško znanje zidave s klasičnim materialom ni povsem izgubilo. Prav Slovenec Jože Plečnik velja za osrednjo osebnost nasprotnikov funkcionalizma, ki je dosegel največje mojstrstvo s pretanjenim likovnim izrazom, ki ga je usklajeval z vrsto materiala in s tem ohranjal dialog z antiko. Njegovo delo se odlikuje po izjemni izvirnosti pri uporabi zgodovinskih, regionalnih in celo provincialnih prvin, ki jih je zaokroževal v vsakič nove izvirne celote.

Narodna galerija v Ljubljani je v sodelovanju s svetovno znanim arhitektom slovenskega rodu Borisom Podrecco pripravila razstavo o delu najznamenitejšega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Plečnik je ustanovitelj t. i. slovenske arhitekturne šole, njegova dela so oplemenitila urbanistično in arhitekturno podobo Ljubljane. Plečnikove mojstrovine, v katerih je klasično obliko uporabljal na presenetljiv, pogosto nekonvencionalen način, vključujejo ulično pohištvo in predmete uporabne umetnosti, od stolov in svetilk do čaš in tipografij. Plečnikov obširen opus bo predstavljen z izvirniki skic, modelov, filmskimi prispevki in zapisi.

Več informacij o razstavi zunanja povezava

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 14.05.2008