Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

15.05.2008

Evropska unija in Združene države Amerike danes začele pogajanja o drugi stopnji pogajanj o Sporazumu o zračnem prometu med EU in ZDA

Evropska unija in Združene države Amerike so danes začele drugo stopnjo pogajanj o t. i. sporazumu o odprtem nebu – sporazumu o sprostitvi zračnega prometa med EU in ZDA. Odprtja dogodka se poleg predsednika Sveta EU za promet in slovenskega ministra za promet mag. Radovana Žerjava, namestnika generalnega direktorja Direktorata za energetiko in promet, koordinacijo prometnih dejavnosti in vprašanj prometne varnosti Evropske komisije Zoltana Kazatsaya in posebnega odposlanca ZDA pri Evropski uniji Boydena Graya udeležuje več kot 90 predstavnikov posameznih držav članic Evropske unije, Evropske komisije, ZDA in predstavnikov evropske in ameriške letalske industrije.

Na dvodnevnih pogajanjih se bosta ameriška in evropska stran dogovorili o poteku druge stopnje pogajanj in obravnavali nekatera odprta vprašanja, kot so: nadaljnja sprostitev trga, možnosti za vlaganja in okoljska politika.

Kot je v svojem nagovoru dejal predsednik Sveta EU in slovenski minister za promet mag. Radovan Žerjav, je sporazum o zračnem prometu, ki je bil podpisan lani in se je začel začasno uporabljati pred dobrim mesecem dni, pomemben mejnik v razvoju dobrih odnosov med Združenimi državami Amerike in Evropo. »Današnji dogodek daje temu sporazumu nov zagon in priložnost za ureditev tistih vprašanj, za katera v prvi fazi ni bilo doseženo soglasje,« je še poudaril mag. Radovan Žerjav.

Tako kot je že pri pripravi temeljnega sporazuma obstajalo veliko razumevanje med stranema in medsebojnega priznavanja interesov, je predsednik Sveta EU optimističen tudi za naprej. Pričakuje namreč, da bodo na pogajanjih delegacije obeh strani po najboljših močeh iskale skupno sprejemljive rešitve in pri tem upoštevale interese letalskih prevoznikov in tudi potnikov.

Skupni cilj pogodbenic sporazuma med Evropsko unijo in ZDA je nadaljnje odpiranje dostopa do trgov in povečanje ugodnosti za porabnike, letalske prevoznike, delovno silo ter skupnosti na obeh straneh Atlantika. Za nadaljevanje tega procesa bosta pogodbenici razvijali načrt, vključno z določitvijo točk prednostnega interesa za vsako pogodbenico. Tako se bodo po pričakovanjih delegati pri pogajanjih posvetili iskanju skupnih rešitev za nadaljnjo sprostitev prometnih pravic, dodatnih možnosti za tuje naložbe, vplivov okoljskih ukrepov in omejitve infrastrukture pri uveljavljanju prometnih pravic, za nadaljnji dostop do zračnega prometa, ki ga financira država, ter zagotovitev zrakoplovov s posadko.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 16.05.2008