Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

16.05.2008

Izjava predsedstva o dialogu o človekovih pravicah EU-Kitajska, Brdo pri Kranju, 15. maj 2008

15. maja 2008 je na Brdu pri Kranju potekal 25. krog dialoga o človekovih pravicah med Evropsko unijo in Kitajsko, pred katerim je bil 13. in 14. maja organiziran pravni seminar na temo pravice do zdravja in pravic otrok. Po letu 2006 je bil to prvi tak seminar, ki je zagotovil osnovo za konstruktivne pogovore med kitajskimi in evropskimi znanstveniki, uradniki ter predstavniki mednarodnih nevladnih organizacij s teh področij.

Na pogovorih 15. maja so visoki uradniki iz Kitajske in Evropske unije obravnavali številna vprašanja s področja človekovih pravic. Posebno pozornost so namenili vprašanjem glede svobode izražanja, pravic manjšin - zlasti v Tibetu, ter sodelovanja v forumih ZN.

Evropska unija je pozvala Kitajsko k ratifikaciji Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah, odpravi sistema kaznovanja s prevzgojnim delom ter izpustitvi preostalih tienanmenskih zapornikov. Kitajska je ponovno poudarila svojo zavezo, da bo ratificirala Mednarodni pakt o državljanskih in političnih pravicah, brž ko bo prišlo do ustrezne prenove kitajskega pravosodnega sistema. Evropska unija je pozdravila zmanjšanje števila smrtnih kazni v letih 2006 in 2007 ter zahtevala, da Kitajska objavi statistične podatke o smrtnih kaznih in njihovih izvršitvah.

Evropska unija je izrazila svojo zaskrbljenost zaradi nadaljnjega omejevanja svobode izražanja na Kitajskem, vključno s svobodo medijev in interneta. V tem okviru je Evropska unija sprožila vprašanje o uresničevanju predpisov za tuje novinarje. Poudarila je tudi, da je zelo zaskrbljena zaradi položaja zagovornikov človekovih pravic ter podpisnikov peticij.

Evropska unija je poudarila svojo zaskrbljenost zaradi humanitarnih razmer in stanja na področju človekovih pravic po nedavnih dogodkih v Tibetu. Kitajska je ponovno podrobno predstavila svoje običajno stališče glede Tibeta ter glede vloge dalajlame, pri tem pa poudarila, da vrata za nadaljnje pogovore ostajajo odprta.

Naslednji krog dialoga bo potekal v času francoskega predsedovanja v Pekingu v drugi polovici leta 2008.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 16.05.2008