Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

16.05.2008

Zunanji ministri dosegli dogovor o končni deklaraciji

»Končni in najpomembnejši dokument tega vrhunskega srečanja je Deklaracija iz Lime. Z velikim veseljem naznanjam, da jo bodo zunanji ministri v sprejetje poslali voditeljem držav in vlad,« je po zasedanju povedal predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose Dimitrij Rupel.

Regiji sta, je nadaljeval minister Rupel, skoraj v desetletju po sklenitvi strateškega partnerstva v Ria de Janeiru leta 1999 zelo okrepili sodelovanje in odnose.

V dveh letih, od vrha na Dunaju do vrha v Limi, je bilo organiziranih dvanajst pripravljalnih dogodkov. Celini sta s številnimi medregionalnimi dejavnostmi in programi, ki potekajo, dobro izkoristili strateško partnerstvo. Razprave na petem vrhunskem srečanju spodbujajo dejavnosti za spopad z naslednjima med seboj povezanima sklopoma izzivov:

 

  1. revščina, neenakost in potreba po bolj vključujočih družbah;
  2. trajnostni razvoj, okolje, podnebne spremembe in energija.

V deklaraciji se šestdeset držav obeh regij zavezuje, da bodo sodelovale in izkoreninile revščino, neenakost in izključenost ter se borile proti podnebnim spremembam, da bi ohranile naš planet. Regiji si prizadevata, da bi z oblikovanjem in izvajanjem učinkovitejših socialnih politik dosegli pravičen in vključujoč družbeni razvoj.

Minister Rupel je poudaril, da nam regiji ponujata številne možnosti. Vsi – vlade, gospodarstveniki in civilna družba – pa se moramo skupaj spopasti z izzivi in čimbolj izkoristiti priložnosti, ki nam jih ponuja strateško partnerstvo.

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose je poudaril: »Aktivno bomo nadaljevali pogajanja o pridružitvenih sporazumih, saj so naš skupen strateški cilj, ki je naša politična prednostna naloga.

Slovensko predsedstvo je zadovoljno, da petemu vrhu EU-LAK lahko sopredseduje z velikodušnimi perujskimi gostitelji. »Rad bi se zahvalil ministru Belaundeju, svojemu kolegu in prijatelju, za njegovo neutrudno delo in plodno sodelovanje ter prebivalcem Peruja za njihovo dobrodošlico in gostoljubnost.« S temi besedami je minister Rupel izrazil svojo hvaležnost na tiskovni konferenci.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 16.05.2008