Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

15.05.2008

Minister dr. Rupel odprl plenarno zasedanje ministrov za zunanje zadeve V. vrha EU-LAK

Foto: BOBO

Predsednik Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose minister dr. Rupel je odprl plenarno zasedanje ministrov za zunanje zadeve vrha EU-LAK. V uvodnem govoru je izrazil prepričanje, da je strateško partnerstvo med Evropsko unijo in Latinsko Ameriko lahko oblikovano in utemeljeno na razumevanju medsebojnih interesov, potreb in stališč.

Minister dr. Rupel je dejal, da so migracije eden osrednjih izzivov, ki jih prinaša sodobna globalizacija. Poudaril je, da moramo varovati človekove pravice in pravico do azila. Treba je tudi okrepiti sodelovanje med Evropsko unijo in državami Latinske Amerike in Karibov v boju proti nezakonitemu priseljevanju in trgovini z ljudmi. Treba bi bilo poiskati rešitve za upravljanje migracijskih tokov in sodelovati pri vključevanju nezakonitih priseljencev v družbe držav sprejemnic.

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose minister dr. Rupel je poudaril tudi pomen medkulturnega dialoga, saj so priseljenci živa vez med svojo kulturo in kulturo države sprejemnice. Medkulturni dialog je tudi ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Minister dr. Rupel se je dotaknil tudi pomena regionalnega povezovanja, ki je Evropi prinesel šest desetletij miru in splošnega napredka v Evropi. Model evropskega povezovanja se lahko prenese tudi na Latinsko Ameriko.

Minister dr. Rupel je kot na pereč problem opozoril na trgovino z drogami, ki jemljejo življenje tisočem mladih v Evropi, Latinski Ameriki in Karibih ter drugod po svetu. Zato je potrebno skupno sodelovanje v boju proti nedovoljeni trgovini z drogami.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 16.05.2008