Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

16.05.2008

Skupna izjava

Predstavniki Evropske skupnosti in njenih držav članic so se 15. in 16. maja sestali na Brdu, Slovenija, s predstavniki Združenih držav zaradi prvega kroga pogajanj za drugo fazo Sporazuma o zračnem prometu skladno z 21. členom sporazuma.

Slovenski minister za promet g. Radovan Žerjav, ki predstavlja predsedstvo Evropske unije, g. Zoltan Kazatsay, namestnik generalnega direktorja Direktorata za energetiko in promet Evropske komisije, in g. C. Boyden Gray, posebni odposlanec ZDA pri EU, so uradno začeli postopke.

Delegaciji obeh strani sta izrazili hvaležnost in priznanje slovenskemu predsedstvu, da je za začetek pogajanj zagotovilo idealen kraj v lepem in zgodovinskem okolju Kongresnega centra Brdo. Slovenskemu predsedstvu in njegovemu osebju sta izrazili spoštovanje glede strokovnosti, vljudnosti in prijazne podpore pred pogajanji in med njimi. Strani cenita te podrobnosti pri vzpostavljanju prijateljskega in ustvarjalnega ozračja.

Delegaciji sta pozdravila udeležbo predstavnikov Islandije in Norveške kot opazovalcev pri delegaciji EU.

Da bi začeli graditi na celoviti prvi fazi Sporazuma o zračnem prometu, ki se začasno uporablja od 30. marca 2008, je vsaka delegacija predložila svoja stališča do druge faze sporazuma. Strani sta izkoristili to začetno priložnost za podrobno razpravo o predlogih in se zavzeli za poglobljeno preučitev. Da bi nadaljevali delo na ustreznih aktualnih področjih, bosta strani razvijali predloge za naslednji krog pogajanj, ki naj bi bil septembra 2008 v Washingtonu.

Podpisano na Brdu 16. maja 2008.

Za delegacijo Evropske unije: Daniel Calleja

Za delegacijo ZDA: John Byerly

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 16.05.2008