Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

16.05.2008

Premier Janez Janša: Gospodarska rast je najmočnejše orožje proti revščini

»Slovenija in Peru sta v zadnjih tednih in mesecih, med pripravami na vrh Evropske unije ter Latinske Amerike in Karibov, navezali zelo tesno sodelovanje. Pravzaprav smo v tem času postali prijatelji,« je po današnjem srečanju s predsednikom Peruja Alanom Garcío Perezom v Limi dejal premier in predsednik Evropskega sveta Janez Janša. Poudaril je, da je dosedanje sodelovanje med državama zgledno ter izrazil upanje, da bo vrh predstavljal korak naprej v sodelovanju med Evropsko unijo in državami Latinske Amerike in Karibov.

Predsednika vlade in Evropskega sveta Janeza Janšo je gostitelj, perujski predsednik Alan García Perez, s katerim bosta v prihodnjih dveh dneh sopredsedovala vrhu, sprejel z vojaškimi častmi. Kot je po srečanju, na katerem sta sogovornika večina časa namenila letošnjemu vrhu, dejal premier Janez Janša, bo sodelovanje med državami z obeh celin v prihodnjih letih napredovalo, gospodarsko sodelovanje pa ima že doslej trend rasti. »Letošnji vrh bo zagotovo pomenil velik korak naprej pri tem sodelovanju,« je bil optimističen. Po njegovih besedah ima Peru pragmatično gospodarsko in razvojno politiko, ki je lahko za zgled drugim državam Latinske Amerike.

Že dopoldne pa sta oba državnika sodelovala na slovesni otvoritvi drugega poslovnega vrha EU-LAK, ki se ga udeležuje več sto gospodarstvenikov iz obeh regij, med njimi tudi okoli 25 predstavnikov slovenskega gospodarstva. Predsednik vlade in Evropskega sveta Janez Janša je poudaril, da primer Latinske Amerike in Karibov kaže, da je gospodarska rast najmočnejše orožje proti revščini.  Možnosti Latinske Amerike za spopadanje z izzivi v svetovni ekonomiji še nikoli niso bile boljše, je dejal premier. Opozoril pa je, da doseganje ciljev tisočletja ostaja ključna naloga, in dodal, da je Evropska unija kot največja donatorka v regiji pripravljena tudi v prihodnje nuditi pomoč.

»Evropske izkušnje kažejo, da je za uspeh v globalnem svetu potrebnega še kaj več kot le odprtje trga. Delujoče demokratične institucije in pravna država so predpogoj,« je dejal predsednik vlade. Opozoril je, da je treba odpraviti ozka grla na področju infrastrukture, inovacij, izobraževanja in zdravstva, da bi lahko imeli od razvoja koristi vsi sloji prebivalstva.

Možnosti za sodelovanje med Evropsko unijo in Latinsko Ameriko ter Karibi so, po besedah predsednika Evropskega sveta Janeza Janše, posebej velike v boju proti podnebnim spremembam. Medtem ko unija predstavlja konkretne ukrepe, pričakuje tudi pozitiven odgovor na globalni ravni, v teh naporih pa so države Latinske Amerike in Karibov z ogromnimi naravnimi bogastvi ter biotsko raznolikostjo ključni igralec.

Pred jutrišnjim vrhom EU- LAK se je predsednik vlade in Evropskega sveta Janez Janša zvečer sešel še s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom. Jutri pa bo sopredsedoval vrhunskemu srečanju šefov držav in vlad članic Evropske unije in latinskoameriških držav, na katerem bodo osrednjo pozornost namenili boju proti revščini in podnebnim spremembam.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 16.05.2008