Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

17.05.2008

Premier Janez Janša: Storjeni so bili pomembni koraki naprej v boju proti revščini in klimatskim spremembam

Predsednik Vlade RS in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je ocenil včerajšnji vrh EU–LAK v Limi kot zelo uspešen, saj so bili storjeni pomembni koraki naprej, ki se odražajo tudi v t.i. »Limski deklaraciji«, v kateri je bilo doseženo veliko zbližanje stališč, predvsem med državami Latinske Amerike in Karibov.

»Vrh je bil čas zelo intenzivnega dialoga,« je dejal premier Janez Janša. Razprava o skupnem boju proti klimatskim spremembam in revščini je bila po njegovih besedah pomembna zaradi priprav na skupen nastop Evropske unije v razpravi o doseganju razvojnih ciljev tisočletja, ki bo potekala septembra v Združenih narodih. Po njegovi oceni je bil vrh pomemben tudi za realizacijo ambicij sedemindvajseterice, da doseže globalni dogovor o zmanjšanju segrevanja ozračja po letu 2012 na konferenci, ki bo v Köbenhavnu decembra 2009.

Glede klimatskih sprememb so na vrhu govorili tudi o bio-gorivih. Po besedah premierja Janeza Janše je bil odpravljen strah nekaterih držav Latinske Amerike in Karibov, da bi se agrarna proizvodnja preveč usmerila v pridelavo bio-goriv na račun kmetijskih živil, zaradi česar naj bi se dvignila cena hrane. »Ključni razlog za povečanje cen hrane je povečana potrošnja in edini pravi odgovor na povečano potrošnjo je večja proizvodnja,« je dejal slovenski premier. Ob tem je dodal, da ima Latinska Amerika velike potenciale za povečanje proizvodnje hrane na trajnostni način.

Države Latinske Amerike in Karibov so na vrhu izrazile tudi velik interes za prenos dobrih praks evropskih držav o razbremenitvi prehoda na nizko-ogljično proizvodnjo. »Še posebej bolj razvite latinsko-ameriške države so pledirale za prenos znanja, tehnologij, za odpravo ovir na tem področju. Tukaj smo na nek način prišli v ravnovesje – Evropa je zagovarjala odpravo trgovinskih ovir na sploh, Latinska Amerika pa odpravo ovir pri prenosu tehnologij in znanja,« je dejal premier in ob tem dodal, da je Limska deklaracija te želje v veliki meri uravnotežila.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.05.2008