Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

16.05.2008

Premier Janez Janša: Skupaj imamo moč in znanje, da najdemo učinkovite, trajnostne in pravične odgovore na izzive 21. stoletja

Predsednik Vlade Republike Slovenije in Evropskega sveta Janez Janša se je kot sopredsedujoči vrhu v perujski prestolnici Lima udeležil petega vrhunskega zasedanja šefov držav in vlad članic Evropske unije in 33 držav Latinske Amerike in Karibov. Tokratni vrh, srečanja sicer potekajo izmenično v Evropi oziroma Latinski Ameriki, in sicer vsaki dve leti, je namenjen boju proti socialni izključenosti, revščini in neenakosti, izzivom trajnostnega razvoja, podnebnim spremembam in energetiki.

Predsednik vlade Janez Janša je v svojem uvodnem nagovoru na otvoritveni slovesnosti v funkciji predsednika Evropskega sveta poudaril, da lahko Evropska unija in Latinska Amerika skupaj najdeta odgovore na izzive 21. stoletja. Dejal je, da se je v Evropski uniji s podpisom Lizbonske pogodbe in dosedanjim postopkom ratifikacije s strani polovice članic Evropske unije, končalo obdobje neodločenosti in negotovosti glede lastne prihodnosti. Zato želi slovensko predsedstvo pripeljati do odločitev, ki so pomembne za globalno vlogo Evropske unije. Pri tem je izpostavil boj proti klimatskim spremembam in revščini. Po njegovih besedah želi Evropa pri tem poslušati tudi druge in upoštevati njihove skrbi, potrebe in želje.

Izrazil je pričakovanje, da bo letošnji vrh potrdil strateško partnerstvo med Evropsko unijo in Latinsko Ameriko ter Karibi ter spomnil, da so bili v preteklosti že doseženi pomembni rezultati. Dialog tako teče na različnih področjih, od socialne kohezije, varovanja okolja in migracij do boja proti drogam in terorizma. Okrepilo se je gospodarsko sodelovanje, pri tem je premier pozitivno ocenil včerajšnji poslovni vrh EU-LAK, regiji pa, po njegovih besedah, sodelujeta tudi globalno.

»Skupaj imamo moč in znanje, da najdemo učinkovite, trajnostne in pravične odgovore na izzive 21. stoletja,« je dejal premier Janez Janša. »Naš cilj bi lahko bil, da razvijamo strategije za socialno vključenost in trajnostni razvoj, to pomagamo širiti in tako gradimo boljšo prihodnost za vse skupaj.« Predsednik vlade je v tej zvezi spomnil tudi na nogomet, ki je blizu tako Evropi kot Latinski Ameriki in lahko prepriča tudi dvomljivce. Od osemnajstih naslovov svetovnih prvakov jih je doslej namreč devet šlo v Evropo in devet v Latinsko Ameriko, je pojasnil premier Janez Janša.

Voditelji držav in vlad so na zasedanju sprejeli tudi posebno deklaracijo, s katero so potrdili strateško partnerstvo med Evropsko unijo in Latinsko Ameriko. Poudarili so, da je trajnostni razvoj ključen za odpravo revščine. Zavzeli so se za hitro pomoč najbolj prizadetim, obenem pa poudarili nujnost iskanja trajne rešitve problema. Udeleženci vrha so se tudi zavezali k sodelovanju v boju proti podnebnim spremembam, pri čemer bodo tako Evropska unija kot tudi Latinska Amerika in Karibi delovali v skladu s svojimi zmožnostmi in odgovornostjo.

V svojem zaključnem govoru je premier in predsednik Evropskega sveta Janez Janša letošnji vrh EU–LAK ocenil kot uspešen in ga označil za enega izmed največjih dogodkov slovenskega predsedovanja. Medtem, ko je za organizacijo vrha poskrbela perujska stran, je Slovenija kot predsedujoča Svetu Evropske unije sodelovala pri pripravi vsebin srečanja.

Izrazil je tudi zadovoljstvo, da je bilo s strani držav Latinske Amerike in Karibov pozitivno sprejeta vrsta evropskih pobud za reševanje globalnih problemov. »Hkrati pa je ta vrh tudi potrdil, da boste v Evropi vedno našli resnične prijatelje,« je dejal premier. Opozoril je tudi na opazen napredek v sodelovanju na gospodarskem področju med regijama, kakor tudi pri krepitvi političnega dialoga. Evropska unija je namreč že pričela s pogajanji za sklenitev različnih ekonomskih sporazumov z državami članicami LAK.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 20.05.2008